THEMA: Gezondheid en binnenklimaat van gebouwen

Troldtekt akoestische plafonds in schoolgebouwen

We brengen tot 90% van ons leven binnenshuis door. Daarom is het voor ons cruciaal om ons te concentreren op de gezondheid van de gebouwde omgeving en is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog veel ruimte voor verbetering. Veel schadelijke stoffen glippen er toch doorheen om in nieuwe en gerenoveerde gebouwen te worden gebruikt, ten koste van de menselijke gezondheid. Een deel van de oplossing kunnen vrijwillige materialenpaspoorten zijn.

Toonaangevende certificatieschema's voor duurzame gebouwen houden rekening met het binnenklimaat, maar ze verschillen in hoe zwaar dit meeweegt. DGNB vereist metingen van de luchtkwaliteit en misschien zal een nieuw DGNB-Heart binnenkort gebouwen helpen markeren door speciale aandacht te besteden aan een gezond binnenklimaat. Via de Building Material Scout database is het mogelijk om een overzicht te krijgen van de materialen die voldoen aan de gestelde eisen voor gecertificeerde gebouwen.

De materiaalgezondheid van Troldtekt akoestische platen en hoe de platen bijdragen aan een gezond binnenklimaat is grondig gedocumenteerd. Ga mee op bezoek bij gezonde kantoorgebouwen in Duitsland en Zweden en een laboratorium voor duurzame bouwmaterialen in Berlijn. Troldtekt maakt deel uit van het ontwerp op alle locaties.

Grondige tests brengen VOS aan het licht

Als we binnen blijven, neemt het lichaam chemicaliën op uit de lucht. Toch bieden bouwmaterialen met een erkend binnenklimaatlabel de zekerheid van een lage mate van ontgassing van gevaarlijke vluchtige organische stoffen (VOS).

Helene Klinke, Business Manager bij het Deens Technologisch Instituut, legt uit waarom het belangrijk is om bouwmaterialen te testen - zelfs als ze de levenscyclus van nieuwe gebouwen ingaan.

>> Lees meer over VOS

Troldtekt akoestische plafonds in schoolgebouwen

Nieuwe materiaalpaspoorten kunnen bouwprojecten gezond en circulair maken

Enorme hoeveelheden schadelijke stoffen in bouwmaterialen slagen er toch in om zowel bij nieuwbouw als bij renovatie erdoorheen te glippen.

"Je moet bijna een chemicus zijn om elk materiaal op maat te maken", zegt Martha Lewis, architect en Hoofd Materialen bij Henning Larsen Architects. Ze heeft een idee om dit op te lossen: vrijwillige materiaalpaspoorten, die de transparantie aanzienlijk vergroten.

>> Waarom materiaalpaspoorten de weg vooruit zijn

Troldtekt, Drivhuset Valby

Kies zorgvuldig bij het certificeren van uw bouwproject

Alle toonaangevende certificeringsschema’s voor duurzaam bouwen houden rekening met het binnenklimaat. Toch zijn er cruciale verschillen in de manier waarop de regelingen de verschillende criteria beoordelen.

De grootte en het type van een gebouw zijn ook van belang. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een schema rekening te houden met de specifieke aspecten van het binnenklimaat dat u wilt documenteren.

>> Leer om correct te kiezen

Vælg med omhu, når du certificerer dit byggeri

Hoe Troldtekt bijdraagt aan gezondheid en welzijn

De derde VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling, ‘Goede gezondheid en welzijn’, omvat het verminderen van sterfgevallen en ziekten veroorzaakt door schadelijke stoffen. Troldtekt werkt om dit doel te bereiken door middel van grondig gedocumenteerde gezondheid en traceerbaarheid van het materiaal.

>> Lees hoe dit in de praktijk gebeurt

Gezondheid en binnenklimaat van gebouwen

Building Material Scout: Eenvoudig toegang tot gezonde en duurzame materialen

Duurzaam bouwen brengt een verscheidenheid aan productinformatie, bouwcertificaten en materiaalverklaringen met zich mee. Dit kan het voor bouwers, planners en productfabrikanten moeilijk maken om overzicht te houden op de eisen.

Building Material Scout pakt deze uitdaging aan door de benodigde informatie gemakkelijker beschikbaar te maken via een digitaal platform.

>> Lees hoe Building Material Scout werkt

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen

Beter binnenmilieu met DGNB

Om een goede DGNB-beoordeling te krijgen moeten factoren als thermisch en akoestisch comfort en binnenluchtkwaliteit in orde zijn - niet alleen op papier, maar ook in het voltooide gebouw.

Volgens CEO Dr. Christine Lemaitre is het doel van DGNB om voortdurende verandering te stimuleren. Wat betreft gezondheid en welzijn zou de volgende stap kunnen zijn om een nieuw Deens onderscheid, genaamd DGNB Heart, aan te passen voor gebruik in Duitsland.

>> Lees het interview met Dr. Christine Lemaitre

Troldtekt akoestische plafonds in schoolgebouwen

SundaHus: Data is de basis voor materiaalbanken

"Schadelijke chemicaliën in een natuurlijke kringloop brengen is als zand in een uurwerk gieten", zegt Lisa Elfström, CEO van SundaHus. Het is belangrijk dat eigenaren van onroerend goed op de hoogte zijn van de materialen die worden gebruikt, zodat er zoveel mogelijk veilig kan worden gerecycled.

Dat overzicht biedt SundaHus Material Data. Met behulp van de database kunnen de bij een bouwproject betrokken partijen gedocumenteerde keuzes maken voor deugdelijke materialen.

>> Lees het interview met Lisa Elfström

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen

C2C LAB in Berlijn

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen

Een traditioneel betonnen gebouw in Berlijn is omgetoverd tot 's werelds eerste cradle-to-cradle kenniscentrum. C2C LAB is opgeknapt met gezonde circulaire materialen. Deze omvatten verschillende varianten van Troldtekt panelen op plafonds en wanden.

Bekijk meer foto’s en lees meer

Eminent in Malmö

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen

Mensen die zich goed voelen, presteren beter. Dit is de filosofie achter Eminent, het eerste WELL-gecertificeerde kantoorgebouw in de Scandinavische regio, wat betekent dat het is ontworpen om het welzijn van de gebruikers te bevorderen.

Bekijk foto’s en lees meer

Alnatura Arbeitswelt in Darmstadt

Troldtekt akoestische plafonds in schoolgebouwen

Het hoofdkantoor van Alnatura, dat biologische voeding verkoopt, heeft nieuwe normen gesteld voor duurzaam bouwen en het gebruik van natuurlijke materialen. Het gebouw krijgt de hoogst mogelijke DGNB-certificering: platinum.

Bekijk foto’s en lees meer

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter