Thema: Helende architectuur

Troldtekt, Healing architecture

En kan de juiste indeling van een psychiatrisch ziekenhuis het gebruik van fysieke fixatie minimaliseren? In dit thema bieden experts hun kijk en antwoorden op deze vragen.

Lees over het “Maatschappelijke bakstenen” pilot onderzoek dat, gebaseerd op zes cases, kennis biedt over manieren waarop architectuur maatschappelijk werk ondersteunt.

Neem een kijkje in de nieuwe psychiatrische ziekenhuizen in de Deense steden Slagelse en Vejle en lees over de ideeën van de architecten achter hun ontwerp. Bekijk hoe de grootste patiëntenvereniging van Denemarken, de Deense Kanker Vereniging, zeven kanker adviescentra heeft gebouwd, gebaseerd op de principes van helende architectuur.

Inspiratie is ook te vinden in drie andere projecten in Denemarken: het psychiatrisch ziekenhuis in Esbjergwoonunits voor ouderen met autisme in Hinnerup en een zorgcentrum in Fredericia.

Architectuur als maatschappelijk tool

De stichting “Den A.P. Møllerske Støttefond” steunt non-profit doelen, terwijl de lid-gebaseerde filantropische organisatie Realdania projecten steunt in de bouwsector die de levenskwaliteit verbeteren. Samen met de Deense Architecten Vereniging hebben de twee organisaties de eerste stap gezet richting het systematisch verzamelen van kennis, over hoe de architectuur maatschappelijk werk kan ondersteunen. 

Een pilot onderzoek van zes geselecteerde Deense cases heeft onder andere aan het licht gebracht dat de fysieke omgeving conflictniveaus kan verminderen, trots en het gevoel van eigenaarschap kan versterken en meer rust kan creëren in hun dagelijks leven.

Lees meer >

Troldtekt

Een kindertehuis met een vriendelijke atmosfeer

De kinderen in de instelling ‘Villaen,’ in Kerteminde op het eiland Funen, wilden een nieuw tehuis waar ze trots op kunnen zijn. Een geweldige en verwelkomende plek die veilig voelt en waar hun vrienden op bezoek willen komen.

Met gebruik van natuurlijke materialen, schuine daken en een gevarieerd design, hebben de CEBRA architecten een gebouw gecreëerd dat veel meer lijkt op een klassiek rijtjeshuis dan een instituut voor bijzonder kwetsbare kinderen.

Lees het interview met Mikkel Frost van CEBRA >

Troldtekt, Children's Home of the Future

Innovatieve architectuur is goed voor mentale gezondheid

Transparantie, slim gebruik van licht en makkelijke toegang tot veilige binnenplaatsen. Dit zijn enkele van de architectonische eigenschappen van de nieuwe psychiatrische ziekenhuizen in Vejle op Jutland en in Slagelse op west Seeland.

Arkitema Architecten en Karlsson Architecten bedachten en ontworpen de twee projecten. De architecten bij beide bureaus benadrukken het belang van de juiste balans tussen rust en stilte en een gevoel van gemeenschap en vrijheid voor de patiënten.

Lees het interview met de architecten

Troldtekt

Binnenkomen voelt als een knuffel krijgen

Dichtbij de kankerafdelingen van een aantal Deense ziekenhuizen heeft de grootste patiëntenvereniging van Denemarken, de Deense Kanker Maatschappij, zeven nieuwe kanker adviescentra gebouwd, ontworpen volgens de principes van helende architectuur.

Departementshoofd Laila Walther van de Deense Kanker Maatschappij beschrijft het ongelofelijk positieve verschil dat nieuwe faciliteiten voor de patiënten, hun familieleden en vrijwilligers hebben gemaakt. 

Lees meer >

Troldtekt

Psychiatrische afdeling in Esbjerg (DK)

Troldtekt, Psychiatric ward Esbjerg

Arkitema Architecten was verantwoordelijk voor de renovatie en uitbreiding van de psychiatrische afdeling in Esbjerg. Het interieur is licht en luchtig, met Troldtekt plafonds en hout als voornaamste materialen. Glazen muren zorgen voor transparantie, wat een gevoel van rust creëert voor zowel patiënten als personeel. In het eerste jaar daalde het gebruik van fysieke fixatie met 70 procent.

Bekijk foto’s en lees meer

Seniorhuset in Hinnerup (DK)

Troldtekt, Hinnerup

De vier beschutte woonunits en andere faciliteiten werden warm ontvangen door de bewoners, die allemaal aan autisme lijden. Om het complex veilig en intiem te doen aanvoelen, maakte Wienberg Architecten en Frier Architectuur goed gebruik van de ruimtelijke indeling, materialen en kleuren. In de gemeenschappelijke gedeelten dragen Troldtekt akoestische panelen bij aan een goede geluidsomgeving, die helpt bij het creëren van een gevoel van kalmte en nabijheid. 

Bekijk foto’s en lees meer

Othello zorgcentrum in Fredericia (DK)

Helende architectuur

Een circulaire oplossing, geïnspireerd op het Globe Theater in Londen, reduceert op een elegante manier het geluidsniveau in het Othello zorgcentrum. Het opvallende gebouw, ontworpen door Cubo Architecten, zorgt ervoor dat alle bewoners uitzicht hebben op de binnenplaats. In de gemeenschappelijke ruimtes verzekeren Troldtekt akoestische panelen een goede akoestiek en hebben de uniforme plafonds ook een visueel verenigend effect.

Bekijk foto’s en lees meer

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter