Een kindertehuis met een vriendelijke atmosfeer

De kinderen in de instelling ‘Villaen,’ in Kerteminde op het eiland Funen, wilden een nieuw tehuis waar ze trots op kunnen zijn. Een geweldige en verwelkomende plek die veilig voelt en waar hun vrienden op bezoek willen komen.

Met gebruik van natuurlijke materialen, schuine daken en een gevarieerd design, hebben de CEBRA architecten een gebouw gecreëerd dat veel meer lijkt op een klassiek rijtjeshuis dan een instituut voor bijzonder kwetsbare kinderen.

Troldtekt, Children's home of the future

Als je enkele van Denemarken’ meest kwetsbare kinderen vraagt om hun droomhuis te tekenen lijken hun tekeningen op die van de meeste andere kinderen. Een gele zon. Lachende gezichten. Een vlaggenmast met een wapperende Deense flag. Een voordeur, een wit hek en een schuin dak.

Deze herkenbare elementen waren een belangrijk signaal dat het nieuwe kindertehuis in de Gemeente Kerteminde niet moest lijken op een instelling. De architect, Mikkel Frost van CEBRA, die de designwedstrijd won legt uit hoe het gebouw door de jonge inwoners werd omgedoopt tot ‘Villaen”, of De Villa.

-De kinderen waren nauw betrokken bij het voorafgaande werk voor de architectonische wedstrijd. Ze wonen in een instelling en dat kunnen we niet veranderen, maar het was een prioriteit om het gebouw zo huiselijk mogelijk aan te laten voelen. Een plek waar ze trots op zijn en hun vriendjes willen uitnodigen. Daarom hebben we veel moeite gedaan om het traditionele Deense huis te heruitvinden en bijvoorbeeld dakkapellen, balkons en een schuin dak toe te voegen. In één geval werd het dak zelfs op zijn kop gezet.

Een zeldzame taak
In Denemarken worden gemarginaliseerde kinderen doorgaans, indien mogelijk, in pleeggezinnen geplaatst. Dat betekent dat er weinig nieuwe kindertehuizen worden gebouwd. Daardoor hadden de architecten bij CEBRA niet veel ervaring om op terug te vallen tijdens het ontwerpproces.

-Een kindertehuis ontwerpen is een zeldzaam project, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kantoren of doorsnee huizen. Zo zeldzaam dat geen enkele van de wedstrijdinzendingen geheel succesvol waren op het gebied van interieurindeling, de indeling van verschillende functies of de bestaande synergiën. Nadien werkten we daarom nauw samen met Birgit Hielme, de manager van het kindertehuis, en we pasten de lay-out en enkele andere aspecten aan die door onwetendheid fout waren ingeschat, zegt Mikkel Frost, waaraan hij toevoegt:

We hadden bijvoorbeeld de jongere en oudere kinderen samen ingedeeld, gebaseerd op het idee dat de jonge kinderen konden leren van de oudere bewoners en iemand hebben om tegenop te kijken. Echter hebben veel van de oudere kinderen al eerder een ouderlijke rol op zich moeten nemen omdat hun ouders dat niet konden. Bijgevolg was het belangrijk dat de kinderen ruimte hebben om zichzelf te zijn. Een ander idee dat we hebben moeten verwerpen was dat van gezellige slaapgalerijen. Het personeel moet te allen tijde een compleet overzicht hebben aangezien sommige kinderen constant toezicht nodig hebben.

De kleine verschillen
Ondanks de beperkingen die voortkomen uit de speciale situatie van de kinderen en de professionele behoeftes van het personeel, zijn we erin geslaagd om het institutionele gevoel te minimaliseren. Onder andere door kleine variaties in de individuele kamers, kortere gangen, individuele ingangen en exclusieve materialen.

Instellingen bestaan vaak uit identieke kamers gelegen langs kaarsrechte gangen. In “Villaen” is elke kamer uniek, zodat de naastgelegen kamer anders aanvoelt dan die van jezelf. Ook werden er materialen gebruikt van hoge kwaliteit, zowel binnen als buiten. De gevels zijn bekleedt met hardhout op alle uiteinden, terwijl er tegels werden gebruikt voor de lange muren. Binnenin hebben we Troldtekt akoestische panelen gemonteerd op de plafonds, omdat dit materiaal huiselijker aanvoelt dan de meeste andere plafondsystemen, die institutioneler aanvoelen, zegt Mikkel Frost.

Troldtekt, Childrens home of the future

FEITEN: Kindertehuis Villaen in Kerteminde

  • Grootte: 1,200 vierkante meter, met ruimte voor 22 kinderen
  • Architecten: CEBRA
  • Klant: Gemeente Kerteminde

Troldtekt producten:
Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Naturel crème
Structuur: Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm facet, K5 & K5-N

Foto: Mikkel Frost & Allan Frost

Lees meer over het project in de referentiegedeelte van Troldtekt >

Lees meer over het project op de website van CEBRA >

Thema: Helende architectuur

Dit artikel maakt deel uit van het Troldtekt thema over helende architectuur, waarin we de volgende vragen stellen en de kijk en antwoorden daarop geven van experts.

Hoe kan architectuur bijdragen aan maatschappelijk werk? En kan de juiste indeling van een psychiatrisch ziekenhuis het gebruik van fysieke fixatie minimaliseren?

Meer weten? Lees hier de rest van de artikels van dit thema >

Troldtekt, Healing architecture