THEMA: Hout in de bouw

Troldtekt online thema: Meer hout in de bouw

Hout is een gezond, elegant en flexibel natuurlijk materiaal - en wanneer het hout FSC®-gecertificeerd is, kunnen ontwikkelaars en consultants aantonen dat het afkomstig is van verantwoord beheerde bosbouwactiviteiten. Troldtekt gebruikt grote hoeveelheden FSC-gecertificeerd hout uit Deense bossen - en wil nog meer inkopen (FSC® C115450).

De voor de hand liggende voordelen betekenen dat hout als bouwmateriaal een positieve bijdrage kan leveren aan de DGNB-certificering van duurzame gebouwen ”, zegt dr. Christine Lemaitre, CEO van de German Green Building Council (DGNB eV). Bij het Scandinavische tekenbureau White Architects is hout altijd de eerste keuze wanneer de projecten dit toelaten.

Bekijk het sociale woningbouwproject Lisbjerg Bakke (Aarhus, Denemarken), dat DGNB-gecertificeerd is in de categorie Goud, en dat in de kijker wordt gezet in een verzameling cases van het Nordic Wood in Construction Secretariat. Bekijk ook foto's van het nieuwe multifunctionele gemeenschapscentrum The Heart (Ikast, Denemarken) en van het culturele centrum Prøysenhuset (Ringsaker, Noorwegen).

Kies voor hout met een ecologisch verantwoorde voetafdruk

Hout wordt steeds populairder als bouwmateriaal, net als gebouwen die gebouwd zijn in overeenstemming met documenteerbare duurzaamheidsnormen. Het is daarom logisch om hout te kiezen uit FSC®-gecertificeerde bossen, omdat het sociale, economische en ecologische verantwoordelijkheid garandeert.

>> Lees meer over de voordelen van FSC

Troldtekt online thema: Kies voor hout met een ecologisch verantwoorde voetafdruk

Nieuwe interesse in hout kan innovatie stimuleren

De hernieuwde interesse in hout geeft architecten meer opties voor het creëren van duurzame gebouwen. Flexibiliteit, recyclebaarheid en een kleine ecologische voetafdruk zijn slechts enkele van de aspecten van hout die op een positieve manier bijdragen aan een DGNB-certificering. Dr. Christine Lemaitre, CEO van DGNB e.V., legt uit hoe de herontdekking van hout als belangrijk bouwmateriaal kan leiden tot innovatie, zowel op het gebied van ontwerp als in een circulaire economie.

>> Lees het interview met Dr. Christine Lemaitre

Troldtekt online thema: Meer hout in de bouw

Hout is altijd de eerste keuze bij White Arkitekter

Geen enkel ander materiaal biedt dezelfde combinatie van sterkte, duurzaamheid en licht gewicht als hout. Daarom kiest White Arkitekter waar mogelijk altijd hout als bouwmateriaal.

Jan Larson is architect bij White en werkt aan Frostaliden - één van de grootste projecten uit hout in Zweden. Hij legt de visie van het bedrijf uit wat betreft hout en vertelt hoe de combinatie van nieuwe voorschriften en technologieën als het startschot diende voor de groeiende trend van het bouwen van hoge, mooie gebouwen in hout.

>> Lees het interview met Jan Larsson

Hout is altijd de eerste keuze bij White Architects - zoals voor de woonwijk Frostaliden in Zweden, die wordt gebouwd met hout als het belangrijkste materiaal

Meer knowhow om de weg vrij te maken voor meer houtconstructies

Gelamineerde houten elementen komen qua sterkte en prijs overeen met beton, terwijl ze aanzienlijke milieuvoordelen bieden. Daarom moeten we ons meer inspannen om hout in de bouw te promoten, volgens een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Zweedse regering en de Noordse Raad van Ministers. Lone Wiggers, architect en partner bij C.F. Møller Architects, heeft de barrières voor het gebruik van hout als bouwmateriaal in detail geanalyseerd.

>> Lees het interview met Lone Wiggers 

Troldtekt online thema: Meer kennis om de weg vrij te maken voor meer houtconstructies

Duurzame huisvesting en een hart van hout

De afgelopen jaren hebben in Denemarken een aantal prominente houten gebouwen vorm gekregen. In het voorjaar van 2018 werd het project Lisbjerg Bakke voltooid, bestaande uit 40 appartementen die allemaal DGNB Goud gecertificeerd zijn. In september opende het multifunctionele gemeenschaps- en cultureel centrum The Heart in Ikast in Jutland.

>> Lees over twee elegante projecten van hout

Duurzame huisvesting en een hart van hout

Torvehallen in Ry (DK)

Troldtekt Ry Torvehal

Het nieuwe en bekroonde houten gebouw van de spoorwegstad verenigt de stedelijke ruimte op een eenvoudige manier. De dragende constructie zelf is elegant gebouwd van gezaagd hout en hout komt ook terug in de Troldtekt akoestische panelen.

Bekijk foto’s en lees meer

Prøysenhuset in Ringsaker (NO)

Troldtekt, Prøysenhuset

Het culturele centrum is gebouwd ter ere van de schrijver en muzikant Alf Prøysen en ligt midden in een bos. Het gebouw is bekleed met behandeld grenen en binnen vindt men houten vloeren, met multiplex beklede muren en Troldtekt akoestische plafonds.

Bekijk foto’s en lees meer

Vakantiehuis in Hulsig (DK)

Troldtekt Sommerhus Hulsig Skagen

De onbehandelde lariksgevel benadrukt de ruwe en Scandinavische uitstraling van het huis. Binnen blijft het interieur trouw aan de buitenkant met muren bekleed met multiplex en Troldtekt akoestische plafonds in elke kamer.

Bekijk foto’s en lees meer

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter