Duurzame huisvesting en een hart van hout

16:e nov. 2019

De afgelopen jaren hebben in Denemarken een aantal prominente houten gebouwen vorm gekregen. In het voorjaar van 2018 werd het project Lisbjerg Bakke voltooid, bestaande uit 40 appartementen die allemaal DGNB Goud gecertificeerd zijn. In september opende het multifunctionele gemeenschaps- en cultureel centrum The Heart in Ikast in Jutland.

Beide projecten werden geëerd tijdens de Building of the Year 2018 ceremonie en Lisbjerg Bakke is opgenomen in een verzameling cases van het Nordic Wood in Construction Secretariat.

Duurzame huisvesting en een hart van hout

“Lisbjerg Bakke is een belangrijk sociaal woningbouwproject dat een buitengewoon goed voorbeeld geeft. Het bouwen van moderne houten gebouwen staat nog in de kinderschoenen in Denemarken, maar er is een enorm potentieel op het gebied van het creëren van duurzame en aantrekkelijke omgevingen. Lisbjerg Bakke loopt voorop met de ontwikkeling van een schaalbaar bouwsysteem in een kostenefficiënt woonproject, dat anderen kan inspireren om nieuwe en opwindende gebouwen met hout te bouwen. ”

Dit waren de redenen die de jury opgaf  voor het kiezen van het sociale woningbouwproject als Building of the Year 2018 in Denemarken.

Lisbjerg Bakke wordt ook genoemd als één van de 25 baanbrekende Scandinavische voorbeelden van het gebruik van hout in de bouw, in een rapport van het Nordic Wood in Construction Secretariat; een initiatief gelanceerd door de Zweedse regering en de Noordse Raad van Ministers. Het rapport vermeldt onder andere:

“Lisbjerg Bakke is een voorbeeld van hoe duurzame sociale woningbouw in Denemarken eruit kan zien. De hybride houtconstructie van 40 appartementen is een open source ontwerp waar iedereen toegang toe heeft, met 70 % lagere klimaatemissies en 28 % lagere levenscycluskosten in vergelijking met de Deense standaard. ”

Een bouwsysteem uit massief hout

Lisbjerg Bakke maakt deel uit van een nieuwe woonwijk ten noorden van Aarhus en werd gebouwd door AL2Bolig en ontworpen door Vandkunsten Architects. Vandkunsten Architects heeft jarenlange ervaring met residentiële projecten en experimenteert vaak met nieuwe indelingen en materialen. Lisbjerg Bakke bestaat uit zes gebouwen met drie tot vier verdiepingen, gebouwd van een bouwsysteem op basis van massief hout en onbehandelde houten gevels, die met de tijd zullen patineren.

Binnen in de flats is kruislaminaathout op de buitenmuren gebruikt, waardoor een robuust oppervlak ontstaat en tegelijkertijd een goed binnenklimaat wordt verzekerd. Het project is DGNB-gecertificeerd in de categorie Goud en in 2014 - toen het project nog op de tekentafel lag - heette het 'De toekomst van duurzame sociale woningbouw'.

Het eerste gebouw omvat een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond, waar witte Troldtekt akoestische panelen met ingebouwde Troldtekt verlichtingsarmaturen zijn geïnstalleerd. De akoestiek is hier een belangrijk aandachtspunt geweest, net als in de trappenhuizen, waar wit geschilderde Troldtekt panelen en wit geschilderde leuningen contrasteren met de ruwe, betonnen grijze muren.

The Heart - een gemeenschapscentrum voor iedereen

Een alom geprezen project bij de Deense Building of the Year 2018 awards was het multifunctionele gemeenschaps- en cultureel centrum The Heart in Ikast. Ook hier spelen hout en Troldtekt een prominente rol.

The Heart is ontworpen als een multifunctioneel en alomvattend gemeenschapscentrum. Met een open en uitnodigende structuur betekent de indeling van het centrum - die doet denken aan een verzameling kleine houten gebouwen - dat verschillende activiteiten allemaal tegelijkertijd kunnen plaatsvinden: dans, streetball, onderwijsactiviteiten en rustige reflectie, om maar een paar te noemen.

The Heart bestaat uit verschillende kleinere ruimtes en drie hoofdruimtes - de multifunctionele hal, de reflectieruimte en de straatsporthal. Troldtekt akoestische panelen zijn in alle drie geïnstalleerd. Voor C.F. Møller Architects, die The Heart ontwierp, is akoestiek een essentieel onderdeel van het werken met de veelzijdigheid van het gebouw, dat zo fundamenteel is voor het concept.

“De akoestiek heeft een hoge prioriteit gehad en omdat er zoveel verschillende activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden, stond het creëren van flexibele akoestische omgevingen voorop. We hebben daarom gekozen voor akoestische oplossingen die passen bij het karakter en de sfeer van de afzonderlijke ruimtes ”, zegt Julian Weyer, architect en partner bij C.F. Møller Architects.

Troldtekt akoesitsche panelen op plafonds in residentiële gebouwen

FEITEN: Lisbjerg Bakke

Project: Residentiële ontwikkeling "Lisbjerg Bakke" bestaande uit 40 duurzame appartementen, ten noorden van Aarhus, Denemarken
Architecten: Tegnestuen Vandkunsten
Klant: AL2Bolig

Troldtekt producten:
Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Wit 101
Structuur: Fijn (1.5 mm houtwol) & ultrafijn (1.0 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm schuine randen, K5
Verlichting: met geïntegreerde Troldtekt verlichting

>> Lees meer over het project op de referentiepagina van Troldtekt

Lisbjerg Bakke bestaat uit zes gebouwen met drie tot vier verdiepingen, gebouwd van een bouwsysteem op basis van massief hout en onbehandelde houten gevels, die met de tijd zullen patineren.

>>Bekijk foto’s en lees meer

Het eerste gebouw omvat een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond, waar witte Troldtekt akoestische panelen met ingebouwde Troldtekt verlichtingsarmaturen zijn geïnstalleerd.

>>Bekijk foto’s en lees meer

Lisbjerg Bakke maakt deel uit van een nieuwe woonwijk ten noorden van Aarhus en werd gebouwd door AL2Bolig en ontworpen door Vandkunsten Architects.

>>Bekijk foto’s en lees meer
Troldtekt Ikast Hjertet

FEITEN: The Heart in Ikast

Project: Gemeenschapscentrum voor cultuur en kennisverspreiding in Ikast, Denemarken
Architecten: C.F. Møller Architects
Klant: Ejendomsselskabet ISIB

Troldtekt producten:
Plafond- en wandpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Wit 101 en Grijs 202
Structuur: Ultrafijn (1.0 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm schuine randen, K5
Montage: met Troldtekt schroeven

>> Lees meer over dit project op de referentiepagina van Troldtekt

Voor C.F. Møller Architects, die The Heart ontwierp, was de akoestiek een essentieel onderdeel van het werken met de veelzijdigheid van het gebouw, wat zo fundamenteel is voor het concept.

>> Bekijk foto’s en lees meer

The Heart is ontworpen met een open en uitnodigende structuur. De indeling van het centrum - dat doet denken aan een verzameling kleine houten gebouwen - betekent dat veel verschillende activiteiten allemaal tegelijkertijd kunnen plaatsvinden.

>> Bekijk foto’s en lees meer

In het multifunctionele gemeenschaps- en cultureel centrum The Heart spelen akoestische panelen van Troldtekt een prominente rol.

>> Bekijk foto’s en lees meer

THEMA: Hout in de bouw

Hout is een gezond, elegant en flexibel natuurlijk materiaal dat een positieve bijdrage levert aan de ecologische voetafdruk. Wanneer het hout FSC®-gecertificeerd is, kunnen ontwikkelaars en consultants documenteren dat het afkomstig is van verantwoorde bosbouwactiviteiten.

In een nieuw online thema bekijkt Troldtekt A / S de voordelen van bouwen met hout.

>> Lees hier meer thema artikels

Troldtekt online thema: Meer hout in de bouw