In een tijd waarin de samenleving actief op zoek is naar manieren om het milieu te beschermen en de CO2-uitstoot te verminderen, moet de bouwsector zich meer richten op het gebruik van hout als bouwmateriaal. Dit was de basis van een rapport van het Nordic Wood in Construction Secretariaat - een initiatief van de Zweedse regering en de Noordse ministerraad.
“Er zijn aanzienlijke inspanningen geleverd om de energie-efficiëntie van onze gebouwen te verbeteren, maar de sector heeft niet veel vooruitgang geboekt als het gaat om het verminderen van de koolstofemissies van de feitelijke bouwmaterialen. Het gebruik van hout als bouwmateriaal kan daar verandering in brengen, door de CO2-voetafdruk van onze gebouwen te verminderen door het enige hernieuwbare bouwmateriaal te gebruiken, ”aldus het jaarverslag van het secretariaat 2019.
Het rapport benadrukt ook het feit dat de Scandinavische landen - met hun uitgestrekte, duurzaam beheerde bossen - bijzonder goed gelegen zijn om de houtbouw te bevorderen.
>> Lees hier het rapport
Houten gebouwen als koolstofopslag
Een Scandinavisch architectenbureau dat regelmatig hout als belangrijkste bouwmateriaal gebruikt, is C.F. Møller Architects. Lone Wiggers, partner bij het bedrijf, zegt:
“Hout is een flexibel materiaal met een enorm architectonisch potentieel, omdat het zo gemakkelijk is om mee te werken en te verwerken. Het is ook extreem sterk en kan beton gemakkelijk vervangen, vooral in huizen en andere gebouwen met kortere overspanningen. Omdat hout lichter is dan beton, vereisen de gelamineerde houten elementen kleinere kranen en funderingen. Bovendien kunnen de elementen veel sneller worden geïnstalleerd, waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort. ”
“Er zijn enorme voordelen aan het gebruik van meer hout bij het ontwerpen van gebouwen. Hout slaat koolstof op terwijl de bomen in de bossen groeien en geeft het weer vrij wanneer het rot. Door met hout te bouwen, kunnen we koolstof opslaan en tegelijkertijd afvalhout gebruiken voor verwarming, energie en biomassa. Bovendien kan een gezonder binnenklimaat worden gecreëerd door hout te gebruiken, ”zegt ze.
Bezorgdheid over vocht, brand en lawaai
Terwijl C.F. Møller Architects houten gebouwen heeft ontworpen in Zweden en Noorwegen, valt hout in Deense projecten vooral op door afwezigheid. In de afgelopen jaren heeft Lone Wiggers daarom de redenen onderzocht waarom hout niet wordt gebruikt in Deense bouwprojecten en heeft zij haar bevindingen gedeeld met politici en collega's uit de bouwsector.
“De algemene perceptie is dat houten gebouwen een reëel brandgevaar vormen, gevoelig zijn voor vocht en een slechte geluidsisolatie hebben. Alle gevallen van droogrot en schimmel schrikken mensen af. Het feit is echter dat veel houten gebouwen worden gebouwd in landen met natte en koude klimaten. ”Met slimme planning, logistieke richtlijnen voor het omgaan met de bouwmaterialen en digitale simulatie van het bouwproces, is het goed mogelijk om hout droog te houden. Wat lawaai betreft zijn goed gedocumenteerde oplossingen beschikbaar die de officiële bouwvoorschriften meer dan waarmaken ”, zegt Lone Wiggers.