TED talk: Gebouwen moeten ook voor oren ontworpen worden

23:e jan. 2017

Architecten zijn meer geïnteresseerd in hoe een gebouw eruitziet dan hoe het klinkt. Slechte akoestiek kan een groot probleem zijn voor gezondheid, productiviteit en onze sociale levens.

Dit waren belangrijke punten gemaakt door geluidsconsultant Julian Treasure van The Sound Agency in Groot Brittanië, in een inspirerende TED talk. Hij haalt ook voorbeelden aan van wat er nodig is om een goede akoestiek te bereiken.

Als het geluidsniveau stijgt, doet onze hartslag dat ook. Als de akoestiek slecht is kunnen luisteraars op de vierde rij makkelijk 50 procent van de woorden gesproken door de presentator of leraar missen.

Dit zijn de twee voorbeelden die geluidsconsultant Julian Treasure van The Sound Agency aanhaalt in zijn Ted talk over het belang van goede akoestiek integreren in de architectuur. Bekijk de bovenstaande video.

Julian vermeldt kantoren, ziekenhuizen en onderwijsgebouwen als voorbeelden van plaatsen waar de akoestiek vaak slecht is, ondanks dat de functie van het gebouw wel een goede akoestiek vereist.

Gezondheidsrisico’s

Julian Treasure benadrukt een studie uitgevoerd door Dr. Markus Oberdörster en Dr. Gerhart Tiesler aan de Bremen Universiteit in Duitsland. De studie wijst uit dat de hartslag van leraren omhoog gaat naargelang het aantal decibellen in een klaslokaal.

Volgens de studie is het gemiddelde geluidsniveau in een klaslokaal 65 dB. Dit is het geluidsniveau waaraan blootstelling op termijn kan leiden tot een hoger risico op hartaanvallen.

The Sound Agency, gelegen in de buitenwijken van Londen, adviseert bedrijven op gebied van geluid.

Zie ook: Julian Treasure’s tips voor het ontwerpen van gebouwen met een geode geluidsomgeving