Een eerbetoon aan de prachtige gebouwen van Kopenhagen

16:e okt. 2020

Al meer dan 100 jaar reikt de stad Kopenhagen een award uit voor bijzonder vooraanstaande gebouwen en stedelijke omgevingen.

Maak kennis met de stadsbouwmeester van Kopenhagen, Camilla van Deurs, die uitlegt hoe de architectuur van de stad in de loop van de tijd is veranderd - en bekijk de winnende projecten van het voorjaar van 2020.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld scholen en onderwijsinstituten

Iedereen die Kopenhagen heeft bezocht of er ooit heeft gewoond, weet dat je in de Deense hoofdstad architectuur van wereldklasse vindt. De gebouwen, die dateren uit verschillende periodes en in verschillende bouwstijlen, verfraaien niet alleen het stadslandschap maar getuigen ook van een lange en interessante geschiedenis.

Sinds 1903 heeft de stad Kopenhagen prijzen uitgereikt voor prachtige gebouwen, landschapsarchitectuur en stedelijke ruimtes in Kopenhagen. De Copenhagen Building Award wordt uitgereikt in vier categorieën: nieuwe gebouwen, restauratie, renovatie en stedelijke omgevingen.

“We reiken de prijzen uit om de architecten, ingenieurs en ontwikkelaars achter de projecten te eren. We willen ook graag projecten en stedelijke ruimtes ondersteunen die de stad en haar inwoners ten goede komen. "

Dat zegt Camilla van Deurs, stadsarchitect van de stad Kopenhagen en voorzitter van de jury van de award.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld scholen en onderwijsinstituten

Schoolrenovatie onder de winnaars van dit jaar

In april is de lijst met bekroonde gebouwen voor 2020 bekendgemaakt. De Grøndalsvænget School werd een van de ‘winnende projecten’ genoemd, samen met CPH Village (Refshaleøen), Klarahus Produktionkøkken (De Gamles By) en het Elephant House (De Gamles By).

De Grøndalsvænget School in Kopenhagen heeft een grondige renovatie en uitbreiding ondergaan, allemaal ontworpen door JJW Arkitekter. De school heeft nu een volledig moderne leeromgeving waar de originele kwaliteiten bewaard zijn gebleven en waar het binnenklimaat uitstekend is.

>> Lees meer over de Grøndalsvænget School

Naast de prestigieuze bouwprijs reikte de stad Kopenhagen dit jaar ook voor het derde jaar op rij een publieksprijs uit. Voor deze prijs kunnen de burgers zelf stemmen op een project dat in hun ogen een bijzonder positieve bijdrage levert aan de stedelijke ruimtes van Kopenhagen. Dit jaar ging de prijs naar Hotel Ottilia (Carlsberg Byen).

Geschiedenis die in de bakstenen voortleeft

In de afgelopen jaren zijn er ongeveer 600 projecten genomineerd en meer dan 250 bekroond. De winnende projecten vertegenwoordigen de trends van hun tijd en vertellen het verhaal van de veranderende behoeften van de samenleving ”, legt Camilla van Deurs uit.

“Het begin van de 20e eeuw werd vooral gekenmerkt door het creëren van prachtige decoraties op gevels en in interieurs van gebouwen. Na de Tweede Wereldoorlog en gedurende de jaren vijftig, toen de verzorgingsstaat opkwam, schoten openbare gebouwen als paddenstoelen uit de grond en kregen ze erkenning als echte architectuur. Daarom kregen volkshuisvesting, scholen en watertorens in die periode vaak prijzen ”, zegt ze en voegt eraan toe:

“De jaren zeventig en tachtig waren een economisch depressieve tijd in Denemarken, enorm beïnvloed door de oliecrisis. Het beïnvloedde Kopenhagen doordat er niet veel nieuwe bouwprojecten werden gestart. In plaats daarvan lag de focus op het hergebruiken van gebouwen en het herstellen van bestaande gebouwen '', zegt de stadsarchitect, die haar beschrijving van de architectuurgeschiedenis van Kopenhagen voortzet:

“De jaren negentig werden gekenmerkt door de opkomst van voetgangersgebieden en upgrades aan stedelijke ruimtes zoals Strøget, de belangrijkste winkelstraat van Kopenhagen. Tegen die tijd kwamen niet meer alleen gebouwen in aanmerking voor de prijs, maar ook stedelijke ruimtes. Rond de millenniumwisseling en in de vroege jaren 2000 gingen veel van de prijzen naar grote culturele gebouwen. Niet alleen in het voordeel van Kopenhagenaren, maar ook ter vertegenwoordiging van grote nationale investeringen, zoals het Opera House, het Royal Danish Playhouse en de Copenhagen Metro, ”zegt ze.

De bekroonde culturele gebouwen omvatten (in 2017) de renovatie van Folketeatret in Kopenhagen.

Troldtekt, Folketeatret
Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen

Focus op gemeenschap en duurzaamheid

We zijn inmiddels aan een nieuw decennium begonnen en het zal interessant worden om te zien wat er in de jaren 2020 gaat gebeuren.

Camilla van Deurs legt uit dat er de afgelopen jaren een sterke focus is geweest op duurzame gebouwen. Zo ontving in 2017 het DGNB-gecertificeerde kantoorgebouw Turbinehuset de onderscheiding. Nu lijkt er weer een andere trend naar voren te zijn gekomen.

“Trends van de afgelopen jaren wijzen op projecten die maatschappelijke problemen aanpakken, zoals klimaatbescherming, bescherming tegen terrorisme, duurzaamheid en materiële circulariteit. Daarnaast hebben veel van de genomineerde projecten ook een maatschappelijke invalshoek. Op de een of andere manier getuigen ze van de vrijgevigheid van buurten en ondersteunen ze een gemeenschapsgevoel - ze dienen bijna als gemeenschapscentra. Ik denk dat we daar nog veel meer van gaan zien. "

Iedereen kan elk project nomineren voor de Copenhagen Building Award. Maar slechts enkele van de genomineerde projecten voldoen aan de eisen. Omdat het niet genoeg is om alleen mooi te zijn.

“Naast de esthetiek zijn we net zo goed op zoek naar robuuste en duurzame gebouwen. De kwaliteit van het vakmanschap en de materiaalkeuze zijn van groot belang. Dit is wat de winnende projecten opmerkelijk maakt. "

FEITEN: Over de Copenhagen Building Award

  • Sinds 1903 reikt de stad Kopenhagen de Copenhagen Building Award uit voor de mooiste gebouwen in de Deense hoofdstad.
  • De winnaars van de voorjaarsprijzen 2020 zijn: CPH Village, Klarahus Produktionskøkken, Grøndalsvængets School en The Elephant House.
  • In 2018 werd voor het eerst de prijs voor de volkskeuze uitgereikt. Axel Towers won dat jaar de publieksprijs, in 2019 ging het naar Amaryllis Hus en in 2020 naar Hotel Ottilia.
Een eerbetoon aan de prachtige gebouwen van Kopenhagen

FOTO:
Camilla van Deurs,
Stadsbouwmeester van Kopenhagen.

THEMA: Ontwerp en innovatie in architectuur

Een zinvolle combinatie van functie en design. Een link tussen het stadsleven en de gebouwen. Kunst op plafonds en muren.

In een nieuwe online thema benadrukt Troldtekt, met behulp van experts, het concept van architectonische schoonheid. Lees onder meer over het belang van esthetiek in toonaangevende certificatieschema's voor duurzaam bouwen.

>> Lees hier andere thema-artikelen

Troldtekt Ikast Hjertet