Een van de redenen is dat de trends qua inrichting zijn veranderd. De 'no nonsense' Scandinavische designesthetiek heeft er, in combinatie met een grotere behoefte aan informeel uit eten gaan, toe geleid dat tafelkleden, geluidsdempende gordijnen en tapijt in de ban zijn gedaan, allemaal dingen die vroeger geluiden geabsorbeerd zouden hebben. Tegenwoordig zien we in restaurants steeds vaker harde oppervlakken en daardoor lijkt alles veel rumoeriger.
Een andere trend die oorspronkelijk uit New York komt, is dat een aantal chef-koks begonnen is om tijdens het diner de muziek te draaien die ze zelf op hebben staan wanneer ze het eten voor hun klanten klaarmaken. Gecombineerd met die harde oppervlakken kan dat in sommige restaurants tot een volume van meer dan 100 decibel leiden. In feite is dit geen nieuwe tendens, want mensen klagen al meer dan een halve eeuw over te lawaaierige restaurants. Maar er is tegenwoordig wel sprake van een toenemend bewustzijn over de manier waarop dat geluid ons beïnvloedt, zowel qua smaakervaring als met betrekking tot de meer sociale aspecten van uit eten gaan.