THEMA: Tranformatie

Troldtekt the innovation factory

Ongeveer 40% van Europa’s materiaal- en energieconsumptie gaat naar de bouw. Gezonde, duurzame materialen gebruiken en gebouwen ombouwen voor nieuwe doeleinden biedt ons de mogelijkheid tot beter gebruik van bronnen.

Lees een interview lezen met Dr. Prof Michael Braungart, één van de vooraanstaande denkers op het gebied van milieu ter wereld en oprichter van het Cradle-to-Cradle concept.

In dit thema kunt u ook lezen over het hergebruiken van materialen op het hoogst mogelijke waarde niveau in een interview met Kasper Guldager Jensen, CEO van GXN en lid van de Deense Overheidsadviesraad voor de circulaire economie. En ontdek twee essentiële concepten in duurzaam bouwen: levensduurkosten en levensduurbeoordelingen.

U kan ook een educatief gebouween restaurant en een wooninrichting winkel bezoeken. Alle drie de gebouwen hebben een succesvolle transformatie ondergaan, en de originele Troldtekt panelen werden behouden en nieuw leven ingeblazen.

Gebouwen zouden het leven beter moeten maken

Duurzaamheid is té vaak een kwestie van schuldmanagement en het beperken van de schade aan het milieu, zegt Prof. Dr. Michael Braungart, één van de oprichters van het Cradle-to-Cradle concept.

In plaats daarvan moeten we gebouwen bouwen die het leven ondersteunen en verbeteren, en een positieve voetafdruk achterlaten. Om dit te bereiken moeten gebouwen flexibeler zijn en ontworpen zijn als services.

Michael Baumgart

De gebouwen van morgen moeten ontworpen zijn voor demontage

De bouw moet van een lineaire naar circulaire aanpak gaan, waarbij meer materialen worden hergebruikt op het hoogst mogelijke waarde niveau. Dat is de mening van Kasper Guldager Jensen, oprichter van GXN en lid van de Deense Overheidsadviesraad voor de circulaire economie.

Als het doel is om te slagen, vereist dit een nieuwe esthetische aanpak en circulaire bouwregulaties, die het mogelijk maken om materialen van gebouwen te oogsten en hergebruiken.

Troldtekt, Kasper Guldager

Levensduur is een essentiële factor bij duurzaam bouwen

Zal een bouwmateriaal 50 meegaan, of na 15 jaar vervangen moeten worden? Dit antwoord heeft een enorme invloed op de kosten en de milieu-impact van het gebouw.

Het is daarom belangrijk om levensduurkosten (LCC) en levensduurbeoordeling (LCA) goed te begrijpen in het duurzaam bouwen, helemaal als het gebouw gecertificeerd moet worden. Senior Researcher Harpa Birgisdottir geeft haar kijk op de levensduur van bouwmaterialen.

Troldtekt Harpa Birgisdottir

De innovatie fabriek

Troldtekt, Innovation Factory

Een liefde voor hout was duidelijk aanwezig toen GORI zijn fabriek bouwde in Kolding in de jaren ’70. De grote gebouwen zijn vandaag de dag overgenomen door het International Business College, dat de sfeer en het gebruik van hout in het nieuwe ontwerp behouden heeft. De oude Troldtekt plafonds werden behouden en aangevuld met nieuwe, zwarte Troldtekt muurbekleding met houten lamellen.

Bekijk foto’s en lees meer

Ristorante DaVinci

Troldtekt Ristorante DaVinci

De voormalige bibliotheek aan de rand van de Mariager Fjord werd getransformeerd tot een populair Italiaans restaurant. De transformatie vroeg om een uitgebreide renovatie, waarbij alleen de originele Troldtekt panelen behouden werden. Mat zwart is een thema doorheen het restaurant en het exterieur.

Bekijk foto’s en lees meer

X-Akt lifestyle winkel

Troldtekt, X-Akt

De oude industriële hal werd gerenoveerd en de indrukwekkende showroom ziet er nog bijna hetzelfde uit als toen het gebruikt werd voor Herning’s textielindustrie, omstreeks het midden van de laatste eeuw. Een groene betonnen vloer, ruwe muren en de originele Troldtekt plafonds bieden een aantrekkelijk contrast met de nieuwe design parels die X-Akt verkoopt.

Bekijk foto’s en lees meer

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter