THEMA: Zwemcentra en buitenbaden

Zwemcentra en buitenbaden

Zwemmen en watertraining zijn populaire activiteiten bij alle leeftijden en op alle vaardigheidsniveaus. We gebruiken zwemcentra om met ons gezin te sporten, te ontspannen en te genieten. Centra worden op veel plaatsen gerenoveerd of nieuw gebouwd, met een architectuur die past bij de verschillende doeleinden en gebruikersscenario's.

In dit thema lees je over 16 trends voor de zwemcentra van de toekomst - trends die de International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) NGO in een rapport heeft verzameld.

U kunt ook een aantal projecten bekijken waar functie en design hand in hand gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van Troldtekt akoestische oplossingen. Lees meer over het recentelijk gebouwde en prachtig gelegen Frederikssund Swimming Centre, het kleurrijke nieuwe Vitalbad in Kusel, Duitsland, en het Isfuglen clubhuis voor winterbadgasten in de haven van Brøndby.

16 trends in zwemcentra van de toekomst

De ngo International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) heeft een rapport opgesteld over een aantal trends in de zwemcentra en buitenbaden van de toekomst.

De 16 trends bestrijken een breed scala aan aspecten die van invloed zijn op architectuur - van economie en digitale functies tot nieuwe gebruikspatronen.

>> Bekijk de 16 trends

Troldtekt akoestische panelen zijn bestand tegen vocht en daarom erg geschikt als akoestische plafond- en wandbekleding in bijvoorbeeld zwembaden

Zwembaden zijn van groot maatschappelijk belang

In Duitsland heerst er een sterke badcultuur, maar in veel steden en gemeenten ontbreekt het nog aan goede faciliteiten op dit gebied. De investeringen van de gemeenten zijn nog te laag om bezoekers moderne infrastructuur of multifunctionele concepten aan te bieden.

In een interview geeft dr. Stefan Kannewischer, voorzitter van de International Association of Sports and Leisure Facilities (IAKS), hier commentaar op en wijst hij op mogelijke oplossingen.

>> Lees het interview

Zwemcentra en buitenbaden

Nieuwe zwemcentra moeten een grotere aantrekkingskracht hebben

Moderne zwemcentra moeten aan veel verwachtingen voldoen en voorzien in de behoeften van zowel elite-zwemmers, mensen die aan lichaamsbeweging willen doen, jonge gezinnen en wellnessliefhebbers.

Er bestaat gevaar voor wrijving tussen de verschillende gebruikersgroepen, maar het ontwerp van het nieuwe Frederikssund Swimming Center toont aan dat deze moeilijke evenwichtsoefening succesvol kan zijn.

>> Lees meer over zwemcentrum Frederikssund

Troldtekt akoestische panelen als wandbekleding in zwembad

Een goed zwembad zorgt voor het gevoel van een zomerse duik

“Goede zwemcentra moeten effectief functioneren en een gastvrije sfeer hebben”, zegt Ernst Ulrich Tillmanns, CEO van architecten 4a Architekten.

Een manier om dit te bereiken is door gebruik te maken van plafondpanelen van natuurlijke materialen zoals hout, die zorgen voor een aangename akoestiek, of door verschillende gebieden uit te lichten met licht en kleur.

>> Lees het interview

Troldtekt akoestische panelen als wandbekleding in zwembad

Nieuwe buitenbaden moeten bestand zijn tegen barre weersomstandigheden

Er is een groeiende belangstelling voor baden in de buitenlucht en zelfs in de steden worden oude baden gemoderniseerd of worden er nieuwe gebouwd. De baden moeten niet alleen voldoen aan het verlangen van de zwemmers naar comfort, maar ook bestand zijn tegen barre weersomstandigheden.

Bekijk het bekroonde fjordenpark in Aalborg en het unieke Isfuglen-clubhuis voor winterbadgasten in de haven van Brøndby, net buiten Kopenhagen.

>> Lees meer over de twee buitenbaden

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in sporthal

Troldtekt draagt bij aan een goede zwemervaring

Plafonds en muren bekleed met Troldtekt akoestische panelen absorberen effectief de geluiden van spetteren, schreeuwen en spelen, en dragen zo bij aan een aangename akoestiek in zwemcentra.

Cementgebonden houtwolpanelen zijn ook duurzaam, met een natuurlijke weerstand tegen vocht. De flexibele designmogelijkheden bieden ook een grote architectonische vrijheid.

>> Meer over het gebruik van Troldtekt in zwemcentra

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten

Zwemcentrum Flintholm (DK)

Troldtekt akoestische panelen zijn bestand tegen vocht en daarom erg geschikt als akoestische plafond- en wandbekleding in bijvoorbeeld zwembaden

Het nieuwe Flintholm Swimming Centre werd geopend in 2017 en staat als een glanzend kubusvormig gebouw in het stedelijk landschap. Troldtekt panelen werden gekozen als akoestische oplossing voor plafonds en aanvullende secties op muren, en een zwart geverfde versie werd gebruikt voor de foyer.

Zie foto's en lees meer

Zwembad in Gensingen (DE)

Troldtekt akoestische panelen zijn bestand tegen vocht en daarom erg geschikt als akoestische plafond- en wandbekleding in bijvoorbeeld zwembaden

De technische installaties, het sanitair en het ontwerp zijn geüpgraded . Een nieuw kleurenthema loopt van de kleedkamers tot het zwembad – en omvat Troldtekt akoestische panelen in warme kleuren.

Zie foto's en lees meer

Rulantica in Europa-Park in Rust (DE)

Troldtekt akoestische panelen als wandbekleding in zwembad

Het nieuwe waterpark van 40.000 vierkante meter is een avonturenwereld voor het hele gezin. Het is rustig van binnen dankzij stenen, decoratieve elementen en Troldtekt akoestische panelen, die ook werden gebruikt in de foyer en kleedkamers.

Zie foto's en lees meer

Alle zintuigen spelen mee in zwemcentrum

Het creëren van een goed zwemcentrum vereist een functioneel bewustzijn van de mechanica van het gebouw en de reactie van het menselijk lichaam op de overgang van droog naar nat, volgens Dan Cornelius, mede-eigenaar van Cornelius + Vöge.

Samen met de Japanse Kengo Kuma & Associates heeft de studio het nieuwe Waterfront Culture Center ontworpen dat op Paper Island in de haven van Kopenhagen wordt gebouwd.

>> Lees het interview met Dan Cornelius

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten

Van verouderde buitenbaden tot bekroond fjordenpark

De openluchtbaden op de oevers van Limfjorden in Aalborg, Denemarken, zijn sinds 1947 een recreatieve oase. In 2017 zijn de baden heropend na een grote renovatie, waardoor het gebied aantrekkelijk is voor veel meer gebruikers.

De moderne buitenbaden zijn ontworpen om bezoekers aan te trekken, zelfs degenen die niet willen zwemmen, volgens Martin Nielsen, architect en partner bij ADEPT. Vestre Fjordpark was één van de finalisten bij de World Architecture Awards 2018.

>> Meer over Vestre Fjordpark

Troldtekt Vestre Fjordpark

Stenungsund Arena (SE)

Troldtekt_Stenungsund

Deze moderne multifunctionele arena in het zuiden van Zweden biedt faciliteiten voor een breed scala aan sporten. In de zwemhal zijn de wanden en het plafond bekleed met Troldtekt akoestische panelen om de juiste esthetische uitdrukking en effectieve geluidsvermindering te bieden.

Zie foto's en lees meer

Balneon (DE)

Troldtekt akoestische panelen als wandbekleding in zwembad

Het nieuwe binnen- en buitenbad van Balneon heeft een wateroppervlak van meer dan 1.500 m² en een wellnesscentrum van 850 m². Troldtekt houtwolcementpanelen in een vrolijk kleurenschema bieden akoestische voordelen door het verminderen van nagalmtijden.

Zie foto's en lees meer

Ringkøbing Zwemcentrum (DK)

Troldtekt Rinkoebing swimming hall

Na uitgebreide renovatie is het zwemcentrum een populaire nieuwe attractie geworden in het Deense Ringkøbing. Het centrum heeft een zeer duurzaam profiel en beschikt over zonnecellen, warmteterugwinsystemen en Troldtekt akoestische plafonds.

Zie foto's en lees meer

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter