Zwemmen in goede architectuur

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten

Binnenzwembaden en buitenbaden zijn populaire ontmoetingsplekken in lokale gemeenschappen. Maar veel openbare voorzieningen zijn 40-50 jaar oud en hebben een grondige renovatie nodig. Op basis van zorgvuldige architectuurplanning en aandacht voor detail kunnen gerenoveerde en nieuw gebouwde faciliteiten aantrekkelijk zijn voor alle soorten waterliefhebbers.

In dit thema richten we ons op goede architectuur om te zwemmen. Leer wat er nodig is om een goed zwemcentrum te creëren volgens Dan Cornelius, mede-eigenaar van het architectenbureau Cornelius + Vöge. Hoor expert dr. Stefan Kannewischer over de mogelijkheden voor het creëren van meer gevarieerde zwemcentra in Duitsland. Lees hoe Studio 4a Architekten zwembaden en de natuur integreert in hun projecten.

Duik in de bekroonde buitenzwembaden van het Deense Vestre Fjordpark, waar natuurlijke materialen - waaronder Troldtekt-panelen - een centrale rol spelen. Zie ook hoe Troldtekt akoestische panelen bijdragen aan de goede zwemervaring.

Duitsland heeft een divers zwem-badlandschap nodig

Duitsland heeft een sterke badcultuur en een grote vraag naar hoogwaardige zwemfaciliteiten, wellnessbaden en recreatiezwembaden. Maar de markt is verzadigd door verouderde gemeentelijke zwembaden. Het antwoord is dat gemeenten meer regionaal kunnen denken om meer verschillende soorten zwembaden te bouwen of samenwerken om grotere faciliteiten te bouwen, zegt dr. Stefan Kannewischer. Hij is een zwembadexpert en erevoorzitter van de International Association for Sports and Leisure Facilities.

>> Lees het interview

Dr. Stefan Kannwischer over de vraag naar hoogwaardige zwemfaciliteiten in Duitsland Stertekt

Een goed zwembad creëert het gevoel van een zomerse duik

Goede zwemfaciliteiten hebben een efficiënte functionaliteit en een gastvrije sfeer, zegt Ernst Ulrich Tillmanns, executive director van 4a Architekten.

De juiste sfeer kan worden gecreëerd met warme, natuurlijke materialen, felle kleuren en met behulp van glazen panelen om het binnenbad te laten samensmelten met de natuur buiten.

>> Lees het interview met Ernst Ulrich Tillmanns

Goede akoestiek in zwemfaciliteiten

Alle zintuigen spelen mee in zwemcentrum

Het creëren van een goed zwemcentrum vereist een functioneel bewustzijn van de mechanica van het gebouw en de reactie van het menselijk lichaam op de overgang van droog naar nat, volgens Dan Cornelius, mede-eigenaar van Cornelius + Vöge. Samen met de Japanse Kengo Kuma & Associates heeft de studio het nieuwe Waterfront Culture Center ontworpen dat op Paper Island in de haven van Kopenhagen wordt gebouwd.

>> Lees het interview met Dan Cornelius

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten

Troldtekt draagt bij aan een goede zwemervaring

Superieure akoestiek, natuurlijke weerstand tegen vocht, flexibele ontwerpen en punten voor de duurzaamheidscertificeringen. Er zijn veel goede redenen waarom Troldtekt akoestische panelen met houtwolcement zijn gekozen voor zwembaden en buitenbaden.

>> Meer over de voordelen

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten

Van verouderde buitenbaden tot bekroond fjordenpark

De openluchtbaden op de oevers van Limfjorden in Aalborg, Denemarken, zijn sinds 1947 een recreatieve oase. In 2017 zijn de baden heropend na een grote renovatie, waardoor het gebied aantrekkelijk is voor veel meer gebruikers. De moderne buitenbaden zijn ontworpen om bezoekers aan te trekken, zelfs degenen die niet willen zwemmen, volgens Martin Nielsen, architect en partner bij ADEPT. Vestre Fjordpark was één van de finalisten bij de World Architecture Awards 2018.

>> Meer over Vestre Fjordpark

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg inspirerende artikelen over actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen rechtstreeks direct in je mailbox.

De nieuwsbrief wordt 4 keer per jaar verstuurd en elke editie richt zich op een relevant thema dat wordt behandeld in artikelen, foto’s en video’s.

Troldtekt nieuwsbrief

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter