Duitsland heeft een divers zwembadlandschap nodig

Duitsland heeft een sterke badcultuur en een grote vraag naar hoogwaardige zwemfaciliteiten, wellnessbaden en recreatiezwembaden. Maar de markt is verzadigd door verouderde gemeentelijke zwembaden.

Het antwoord is dat gemeenten meer regionaal kunnen denken om meer verschillende soorten zwembaden te bouwen of samenwerken om grotere faciliteiten te bouwen, zegt dr. Stefan Kannewischer. Hij is een zwembadexpert en erevoorzitter van de International Association for Sports and Leisure Facilities.

Dr. Stefan Kannwischer over de vraag naar hoogwaardige zwemfaciliteiten in Duitsland Stertekt

In heel Duitsland worden gemeenten geconfronteerd met een soort zwembaddilemma. Ondanks een toename in belangstelling voor sportzwemmen en een sterke vraag naar goede zwembaden, zijn veel gemeentelijke zwembaden 40-50 jaar oud, moeten worden gerenoveerd en kunnen alleen open blijven vanwege aanzienlijke subsidies op de toegangsprijzen.

Volgens Dr. Stefan Kannewischer, erevoorzitter van de Internationale Vereniging voor Sport- en Vrijetijdsfaciliteiten (IAKS), is er geen eenvoudige oplossing om de Duitse zwembaden te moderniseren. Naast zijn rol in IAKS, leidt Dr. Stefan Kannewischer een pool engineering en consulting bedrijf, dat ook thermische baden uitbaat in vijf Duitse steden. Met zijn uitgebreide ervaring op de zwembadmarkt begrijpt hij de moeilijkheden die gepaard gaan met het moderniseren van de verouderde zwembaden.

- Veel gemeenten zitten gevangen tussen hun financiële situatie en verouderde zwembaden, die normaal gesproken met een tekort van 50 procent of hoger werken. Veel van deze zwembaden hebben buitenzwembaden uit de jaren ‘20 en overdekte zwembaden uit de jaren ‘60 en ‘70. We hebben dus betere zwembaden nodig. Sommige gemeenten hebben geprobeerd hun zwembaden te privatiseren en we hebben diversen van deze publiek-private partnerschappen zien mislukken. Anderen hebben goedkope oplossingen geprobeerd, zoals overdekte zwembaden met opblaasbare tenten in de koudere seizoenen, maar dit is duidelijk geen haalbare oplossing, zegt dr. Stefan Kannewischer.

Focus op de waarde van zwembaden
Ondanks de uitdagingen roept dr. Stefan Kannewischer burgemeesters en gemeenten op om optimistisch te blijven over zwembaden en de waarde die ze aan een gemeenschap bieden
- Op dit moment worden zwembaden gezien als een probleemgebied, maar over het algemeen mogen we niet pessimistisch zijn. Zwemmen en baden zal populair blijven en een goed zwembad kan van grote waarde zijn voor de lokale samenleving. Zowel als een plek waar kinderen leren zwemmen, een sportfaciliteit en een sociale ontmoetingsplaats. Maar de vraag verandert en daar moeten we ons aan aanpassen.

De regionale markt onderzoeken
Volgens dr. Stefan Kannewischer is een deel van de oplossing dat de gemeenten meer regionaal gaan denken en zorgvuldig rekening houden met vraag en aanbod van verschillende soorten zwemfaciliteiten in een lokale omgeving, alvorens te besluiten om te renoveren of nieuwe zwembaden te bouwen. In sommige regio's hebben verschillende gemeenten besloten grotere faciliteiten te delen of heeft één stad een binnenzwembad en de andere een buitenbad.

- De juiste projectaanpak is essentieel. Allereerst moet je de markt en de behoeften van de verschillende soorten gebruikers onderzoeken. Als de naburige stad een leuk zwembad heeft, moet je misschien een wellness kuuroord bouwen. Alleen dan kun je het juiste team kiezen voor het plannen, financieren en uitbaten van het zwembad. Afhankelijk van het type zwembad, is het team heel anders, bijvoorbeeld met een groter recreatie bad is een privé-operator meestal beter. Elk zwembad is anders en we moeten een divers zwembadlandschap bouwen, zegt dr. Stefan Kannewischer.

Twee soorten multifunctionaliteit
De diversiteit is niet alleen beperkt tot verschillende soorten zwembaden. IAKS wijst in hun publicatie 'IAKS Future Trends 2020' op het groeiende belang van multifunctionaliteit voor sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Dit kan zowel de vorm aannemen van sportieve multifunctionaliteit als een mix tussen sportieve en niet-sportieve voorzieningen, waarbij verschillende gemeenschapsfuncties in dezelfde ruimte zijn verzameld.

- Het wateroppervlak is erg duur, dus u kunt bijvoorbeeld de diepte wijzigen met een beweegbare vloer om hetzelfde zwembad te transformeren van een kinderbad tot een oefenbad voor ouderen. Het zwembad kan ook worden gecombineerd met culturele of medische voorzieningen. Ik zag daar een goed voorbeeld van in Hebburn Central, aan de rand van Newcastle, waar kinderen op weg naar huis de zwembibliotheek passeren, zegt dr. Stefan Kannewischer.

Feiten over IAKS

  • De International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) werd in 1965 opgericht met als doel wereldwijd hoogwaardige, functionele en duurzame sportfaciliteiten te creëren. • IAKS is de enige betrokken non-profitorganisatie die zich wereldwijd bezig houdt met de ontwikkeling van sport- en vrijetijdsfaciliteiten.
  • IAKS identificeert en promoot nieuwe trends voor actief leven en faciliteert het delen van kennis en ideeën tussen architecten, ingenieurs, klanten, ontwerpers, lokale autoriteiten, technisch en operationeel management, sportfederaties en clubs.
  • Lees meer op iaks.sport
Dr. Stefan Kannwischer over de vraag naar hoogwaardige zwemfaciliteiten in Duitsland Stertekt

Foto:
Dr. Stefan Kannewischer,
Zwembadexpert en erevoorzitter van de International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS).

Thema: Zwemmen in goede architectuur

Hoe ontwerp je een zwemcentrum dat voldoet aan de behoeften van topzwemmers, speelse kinderen en wellnessbezoekers?

In het nieuwe thema "Zwemmen in goede architectuur" Troldtekt A / S kijkt naar mogelijke oplossingen. Het thema omvat interviews met een expert en architecten - evenals reportages van succesvolle zwemcentra en buitenzwembaden.

Wil meer weten? Lees hier meer artikelen van het thema >

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten