Een goed zwembad creëert het gevoel van een zomerse duik

Goede zwemfaciliteiten hebben een efficiënte functionaliteit en een gastvrije sfeer, zegt Ernst Ulrich Tillmanns, executive director van 4a Architekten.

De juiste sfeer kan worden gecreëerd met warme, natuurlijke materialen, felle kleuren en met behulp van glazen panelen om het binnenbad te laten samensmelten met de natuur buiten.

Goede akoestiek in zwemfaciliteiten

Stelt u zich eens het gevoel voor dat u op een warme zomerdag in koel en helder water duikt, omringd door blauwe lucht en groene bomen. Het is precies deze ervaring van een verfrissende duik in een natuurlijke omgeving waar architect Ernst Ulrich Tillmanns en zijn collega's van 4a Architekten naar streven wanneer ze aan een zwembad of kuuroord werken. 4a Architekten heeft talrijke zwembaden in Duitsland, Oostenrijk en Rusland ontworpen en gerenoveerd, waarvan er verschillende prijzen hebben gewonnen.

- Elk zwembad is anders. Of je nu een moderne wellness club bouwt met dure materialen of een eenvoudig zwembad uit de jaren zestig wilt renoveren, het is mogelijk om een goed ontwerp te creëren dat de gasten op hun gemak stelt en een aangename ervaring creëert. De belangrijkste dingen om te overwegen zijn de functie van de faciliteit en de atmosfeer, zegt Ernst Ulrich Tillmanns.

Hout en water zijn een goede match
Om de functie van het gebouw te perfectioneren moet alles verbonden en goed georganiseerd zijn, zodat de gasten gemakkelijk hun weg kunnen vinden en de beschikbare ruimte optimaal wordt gebruikt.

- Het is erg belangrijk om geen ruimte te verspillen en de navigatie zo toegankelijk mogelijk te maken. Als je al vroeg goed organiseert kun je veel geld besparen, zegt Ernst Ulrich Tillmanns, en gaat verder:

- De sfeer in het gebouw is even belangrijk. Sommige oudere zwembaden zijn bedekt met witte tegels zoals in een slachthuis. In plaats daarvan moet je een warm en verwelkomend gevoel van welzijn creëren en daarom is de materiaalkeuze erg belangrijk.

Onder de beschikbare materialen heeft Ernst Ulrich Tillmanns een favoriet: Hout.

- Op vloerniveau heb je veel water, dus hier moet je tegels of beton gebruiken. Maar zodra je een meter hoger gaat, is hout een zeer goed materiaal om te gebruiken, zowel op de muren als op het plafond. Het is een natuurlijk materiaal dat niet corrodeert en het draagt zowel bij aan de atmosfeer als aan de duurzaamheid.

Natuur en zwembad smelten samen
Verschillende zwemfaciliteiten die 4a Architekten heeft ontworpen zijn combiparken met zowel binnen- als buitenzwembaden die direct met elkaar verbonden zijn via zwemkanalen. Dit ontwerp, dat steeds populairder wordt, maakt het hele jaar buiten zwemmen mogelijk, zelfs in de noordelijke klimaten, waar kou en regen het grootste deel van het jaar domineren. In de gevallen waarin het zwembad overdekt is raadt Ernst Ulrich Tillmanns aan de architectuur te gebruiken om de natuur en het zwembad te laten samensmelten.

- We zwemmen liever in de natuur, zoals op een warme zomerdag, dus het is belangrijk om een ervaring buiten te creëren. Dit kan gedaan worden met grote glaspanelen om een visuele verbinding tussen binnen en buiten te creëren. Een andere manier is om felle kleuren en houtwol te gebruiken om de buitenlucht naar binnen te halen. Dit deden we bijvoorbeeld tijdens een renovatie van Lochenbad, een kleiner zwembad uit de jaren zeventig. Met behulp van felgroene akoestische panelen en grote glaspartijen kunnen zwemmers nu bijna in het natuurlijke landschap duiken, zegt Ernst Ulrich Tillmanns.

Het belang van akoestiek
In een project dat momenteel in Kusel wordt gepland, maken Troldtekt akoestische panelen deel uit van het ontwerp. En 4a Architeckten heeft felgekleurde houtwol akoestische panelen van andere merken gebruikt in verschillende projecten, zoals de grote kuurtuinen Therme Wien en het sportcentrum in Leonsberg. Het gebruik van houtwol is niet alleen om een natuurlijke sfeer te creëren. Ernst Ulrich Tillmanns benadrukt het belang van het in beschouwing nemen van de akoestiek van het zwembad, vooral wanneer grote stukken glas worden toegevoegd aan een ruimte die al wordt gedomineerd door harde oppervlakken.

- Het is erg belangrijk om akoestische materialen in de plafonds te gebruiken. Je wilt dat mensen kunnen genieten en ontspannen en een zwembad zonder degelijke akoestiek zal je hoofdpijn bezorgen. Ik bezocht bijvoorbeeld eens een ouder zwembad met een grote glazen koepel boven het zwemgedeelte en het geluidsniveau was bijna ondraaglijk.

Over 4a Architekten

  • 4a Architekten werd in Stuttgart opgericht door de vier architecten Matthias Burkart, Eberhard Pritzer, Alexander von Salmuth en Ernst Ulrich Tillmanns.
  • In aanvulling op hun kantoor in Stuttgart heeft 4a Architekten een kantoor in Moskou, met ongeveer 45 werknemers op beide locaties.
  • 4a Architekten heeft verschillende prijzen gewonnen voor hun zwemprojecten, waaronder de AQUA Prestige Award 2018 en Iconic Award 2018 voor het Stegermatt Aquatics Center in Offenburg, Duitsland en de Piscina & Wellness Award 2017, Pool Vision Award 2016 en Wood Wool Award 2015 voor sport Centre Leonsberg, Duitsland.
Goede akoestiek in zwemfaciliteiten

Foto:
Ernst Ulrich Tillmanns,
Executive director van 4a Architekten

Thema: Zwemmen in goede architectuur

Hoe ontwerp je een zwemcentrum dat voldoet aan de behoeften van topzwemmers, speelse kinderen en wellnessbezoekers?

In het nieuwe thema "Zwemmen in goede architectuur" Troldtekt A / S kijkt naar mogelijke oplossingen. Het thema omvat interviews met een expert en architecten - evenals reportages van succesvolle zwemcentra en buitenzwembaden.

Wil meer weten? Lees hier meer artikelen van het thema >

Troldtekt akoestische panelen in zwemfaciliteiten