Zwart is het nieuwe zwart in architectuur

4:e sep. 2018

Enkele jaren geleden werden Scandinavische interieurs gedomineerd door lichte en bleke kleuren. Nu worden ze vervangen door zwarte en donkere materialen. In een online thema van Troldtekt nemen een trendonderzoeker en vooraanstaande architecten deze nieuwe trend onder de loep.

Zwarte en andere donkere tinten zijn niet meer weg te denken. Terwijl ze vroeger alleen gebruikt werden voor kleine woonaccessoires zoals kussens, plaids en potten, winnen donkere vloeren en zwarte plafonds nu aan populariteit. Het effect is onmiskenbaar. De donkere tinten creëren een speciale sfeer in alle soorten gebouwen, van hotels en restaurants tot privéwoningen.

“In de nasleep van de financiële crisis gingen we voor heldere, lichte en natuurlijke Scandinavische materialen zoals hout, leer en papier. Nu we de crisis achter ons hebben gelaten beginnen we te kijken naar warmere  klimaten voor inspiratie en gebruiken we binnenshuis donkere, gebrande kleuren zoals zwart, donker roodbruin en asgrijs,” legt Deense trendonderzoeker Rikke Skytte uit aan Troldtekt.

Rikke Skytte is een freelance spreker en ruimtelijk ontwerper met haar eigen zaak, alsook een consultant en spreker bij pej gruppen, een Scandinavisch trendinstituut. Het interview met haar maakt deel uit van het online thema over zwarte plafonds, dat gepubliceerd is op de Troldtekt website.

Gevoel van kwaliteit en elegantie

Het thema bevat ook interviews met vooraanstaande Deense architecten die gewerkt hebben met zwarte en donkere kleuren.

Mette Gravergaard, creative director bij  de afdeling ruimtelijke ordening van Aarstiderne Architecten, omschrijft de taak van het ontwerpen van de showroom voor Fredericia Furniture in het hart van Kopenhagen. Hier werden materialen zoals staal en beton gecombineerd met een zwart akoestisch Troldtekt plafond.

“Bij het kiezen van een zwart plafonds moet je altijd in je achterhoofd houden in welke ruimte het gaat hangen. Zwarte plafonds kunnen een speciaal gevoel van kwaliteit en elegantie toevoegen, zolang het ontwerp wel doordacht en gecoördineerd is. Onze verlichtingsoplossing voor de ruimte bestaat daarom uit gerichte spots die goed opgaan in het zwarte plafond. Over dezelfde verlichting hebben zou nogal saai zijn”, zegt ze.

Anders Tyrrestrup, partner bij AART architecten, vertelt over het Pakhusene project van 35.000 vierkante meter, bij Aarhus Docklands in de tweede grootste stad van Denemarken, Hier hebben de architecten gekozen voor Troldtekt akoestische plafonds in naturel grijs, waarvan de donkere tinten enkel afkomstig zijn van het grijze cement dat gebruikt wordt als bindmiddel in de houtwolcementpanelen. Dit resulteert in een meer rustiek spel van kleuren dan bij uniform geverfde panelen.

Een tour door gebouwen met donkere elementen

Naast de projecten in Aarhus en Kopenhagen biedt het online thema een blik in het nieuwe Design Museum in Londonpopzaal Doornroosje in Nijmegen (Nederland) en Studio City, een groot hotel en casino resort in Macau.

FEITEN OVER TROLDTEKT:

  • Troldtekt is een vooraanstaande ontwikkelaar en producent van akoestische plafond- en wandoplossingen
  • Sinds 1935 zijn hout en cement de natuurlijke ruwe materialen in de productie, die plaatsvindt in Denemarken in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu
  • De business strategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle designconcept, dat een belangrijke rol speelt in het waarborgen van milieuvoordelen tegen 2022.

VERDERE INFORMATIE:

Tina Snedker Kristensen, Hoofd Marketing en Communicatie, Troldtekt A/S:
+45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Troldtekt A/S (HQ)
Sletvej 2A
DK-8310 Tranbjerg J.
www.troldtekt.nl

Download het persbericht

Feiten over Troldtekt