Sølvhuset - in de stille diepten van het bos

Verborgen in het bos op het Mols schiereiland in Oost-Jutland, Sølvhuset, valt het huis op, als een zilveren schijf in het terrein. Elke vierkante meter van het vakantiehuis, in totaal 80, werd optimaal benut en als de duisternis valt dragen de zwarte Troldtekt akoestische plafondpanelen alleen maar bij aan het gevoel van “hygge” (gezelligheid).

In tegenstelling tot vele andere eigenaren van vakantiehuizen, was Bruno Jakobsen niet geobsedeerd met uitzicht op zee bij het kiezen van een locatie voor het nieuwe vakantiehuis van het gezin. Sølvhuset is totaal geïsoleerd van de buitenwereld, op een golvend terrein van 5000 vierkante meter op Mols Bjerge, Oost-Jutland. Bruno Jakobsen is eigenaar van een design- en interieurstudio en zijn professioneel gevoel voor interieur komt terug in elk hoekje van het 16 meter lange, 5 meter brede gebouw.

“Sølvhuset is de droom van elke ontwerper van een perfecte verblijfplaats in het bos. Het vakantiehuis is niet zoals anderen en elke vierkante meter is nauwkeurig benut zodat er ruimte is voor gasten en kinderen in de slaapgalerijen,” legt Bruno Jakobsen uit.

In de wildernis
De naam van het huis komt van de kleur van de onbehandelde gevels van Canadees cederhout, die na een korte tijd een natuurlijke zilveren glans krijgen. Samen met het zilverkleurige dak, de zilveren goten en -kozijnen, wordt het huis een glanzende schijf ten midden van het groen gebladerte.

Vanuit de centrale woonkamer heb je door de grote raampartijen aan beide kanten een fantastisch uitzicht over de met bomen begroeide hellingen. De ramen kunnen worden geopend en bieden onbeperkte toegang tot het verhoogd hardhouten terras van 130 vierkante meter. Daarom is de betonnen vloer gecoat met epoxy, aangezien het makkelijk schoon te maken is nadat er de hele dag kleine voetjes op hebben rondgerend.

“De grote woonkamer in het midden is voor het gezinsleven, met slaapkamers aan beide zijden. De woonkamer wordt gescheiden door een groot keukeneiland, zodat wij als ouders aan de eettafel kunnen zitten terwijl de kinderen in de woonkamer spelen. Dankzij de superieure akoestiek van de Troldtekt plafondpanelen klinkt het niet eens alsof we in dezelfde kamer zitten”, zegt Bruno Jakobsen.

Duisternis transformeert ramen tot muren
Sølvhuset werd gerealiseerd met een zwart Troldtekt plafond, enerzijds omdat alle harde oppervlakken in de woonkamer anders zouden zorgen voor een slechte akoestiek, anderzijds omdat er een voorkeur was voor een zwart plafond.

“De beslissing voor een zwart plafond was één van de eerste die ik maakte. Als het licht ’s avonds vervaagd is het net alsof het plafond naar onder komt, en de sfeer wordt meteen een stuk gezelliger met het verdwijnende daglicht. Het zuiden van de omgeving wordt verlicht, terwijl achter het huis het noorden compleet donker is, zodat het plafond en glas muren vormen en het niet aanvoelt alsof je in een glazen huis woont”, zegt Bruno Jakobsen.

Feiten

Project:
Vakantiehuis van 80 m2 in Mols Bjerge nabij Ebeltoft, Denemarken
Architecten:
BRUNOJAKOBSENDESIGN + Design & Interiør studio
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Zwart 207
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten en U-groef, K0-U
Bevestiging:
Met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S