Hout in de bouw

Hout is een gezond, elegant en flexibel natuurlijk materiaal - en wanneer het hout FSC®-gecertificeerd is, kunnen ontwikkelaars en consultants aantonen dat het afkomstig is van verantwoord beheerde bosbouwactiviteiten. Troldtekt gebruikt grote hoeveelheden FSC-gecertificeerd hout uit Deense bossen - en wil nog meer inkopen (FSC® C115450).

Bos, copyright© Troldtekt A/S

De voor de hand liggende voordelen betekenen dat hout als bouwmateriaal een positieve bijdrage kan leveren aan de DGNB-certificering van duurzame gebouwen ”, zegt dr. Christine Lemaitre, CEO van de German Green Building Council (DGNB eV). Bij het Scandinavische tekenbureau White Architects is hout altijd de eerste keuze wanneer de projecten dit toelaten.

Bekijk het sociale woningbouwproject Lisbjerg Bakke (Aarhus, Denemarken), dat DGNB-gecertificeerd is in de categorie Goud, en dat in de kijker wordt gezet in een verzameling cases van het Nordic Wood in Construction Secretariat. Bekijk ook foto's van het nieuwe multifunctionele gemeenschapscentrum The Heart (Ikast, Denemarken) en van het culturele centrum Prøysenhuset (Ringsaker, Noorwegen).

Kies voor hout met een ecologisch verantwoorde voetafdruk

Hout wordt steeds populairder als bouwmateriaal, net als gebouwen gebouwd in overeenstemming met documenteerbare duurzaamheidsnormen. Hout uit FSC®-gecertificeerde bossen garandeert sociale, economische en ecologische verantwoordelijkheid. Lees hier meer over de voordelen van FSC.

Nieuwe interesse in hout kan innovatie stimuleren

De hernieuwde interesse in hout kan architecten meer opties geven om duurzame gebouwen te creëren. Flexibiliteit, recyclebaarheid en een lage CO2-voetafdruk zijn slechts enkele aspecten van hout die op een positieve manier bijdragen aan een DGNB-certificering. Lees hier meer in het nieuwe Troldtekt online thema.

Hout is altijd de eerste keuze bij White Arkitekter

Geen enkel ander materiaal biedt dezelfde combinatie van sterkte, duurzaamheid en licht gewicht als hout. Daarom kiest White Arkitekter waar mogelijk altijd hout als bouwmateriaal. Lees hier een interview met Jan Larson, architect bij White, in ons Troldtekt thema>

Meer knowhow om de weg vrij te maken voor meer houtconstructies

Gelamineerde houten elementen komen zowel qua sterkte als prijs overeen met beton, terwijl ze aanzienlijke milieuvoordelen bieden. Lone Wiggers, architect en partner bij C.F. Møller Architects heeft de barrières voor het gebruik van hout als bouwmateriaal in detail geanalyseerd. Lees hier meer.

Duurzame huisvesting en een hart van hout

De afgelopen jaren heeft een aantal prominente houten gebouwen vorm gekregen in Denemarken. In een nieuw Troldtekt online thema laten we u kennis maken met twee elegante projecten in hout. Lees hier meer.

Geselecteerde referenties