Meer knowhow om de weg vrij te maken voor meer houtconstructies

Gelamineerde houten elementen komen qua sterkte en prijs overeen met beton, terwijl ze aanzienlijke milieuvoordelen bieden. Daarom moeten we ons meer inspannen om hout in de bouw te promoten, volgens een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Zweedse regering en de Noordse Raad van Ministers.

Lone Wiggers, architect en partner bij C.F. Møller Architects, heeft de barrières voor het gebruik van hout als bouwmateriaal in detail geanalyseerd. Ze wijst erop dat bekende bezwaren zoals risico's van brand en vocht, lawaai en kosten gemakkelijk kunnen worden weerlegd door gebruik te maken van de nieuwste kennis en door nieuwe routines op de bouwplaats te introduceren.

In een tijd waarin de samenleving actief op zoek is naar manieren om het milieu te beschermen en de CO2-uitstoot te verminderen, moet de bouwsector zich meer richten op het gebruik van hout als bouwmateriaal. Dit was de basis van een rapport van het Nordic Wood in Construction Secretariaat - een initiatief van de Zweedse regering en de Noordse ministerraad.

“Er zijn aanzienlijke inspanningen geleverd om de energie-efficiëntie van onze gebouwen te verbeteren, maar de sector heeft niet veel vooruitgang geboekt als het gaat om het verminderen van de koolstofemissies van de feitelijke bouwmaterialen. Het gebruik van hout als bouwmateriaal kan daar verandering in brengen, door de CO2-voetafdruk van onze gebouwen te verminderen door het enige hernieuwbare bouwmateriaal te gebruiken, ”aldus het jaarverslag van het secretariaat 2019.

Het rapport benadrukt ook het feit dat de Scandinavische landen - met hun uitgestrekte, duurzaam beheerde bossen - bijzonder goed gelegen zijn om de houtbouw te bevorderen.

>> Lees hier het rapport

 

Houten gebouwen als koolstofopslag

Een Scandinavisch architectenbureau dat regelmatig hout als belangrijkste bouwmateriaal gebruikt, is C.F. Møller Architects. Lone Wiggers, partner bij het bedrijf, zegt:

“Hout is een flexibel materiaal met een enorm architectonisch potentieel, omdat het zo gemakkelijk is om mee te werken en te verwerken. Het is ook extreem sterk en kan beton gemakkelijk vervangen, vooral in huizen en andere gebouwen met kortere overspanningen. Omdat hout lichter is dan beton, vereisen de gelamineerde houten elementen kleinere kranen en funderingen. Bovendien kunnen de elementen veel sneller worden geïnstalleerd, waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort. ”

“Er zijn enorme voordelen aan het gebruik van meer hout bij het ontwerpen van gebouwen. Hout slaat koolstof op terwijl de bomen in de bossen groeien en geeft het weer vrij wanneer het rot. Door met hout te bouwen, kunnen we koolstof opslaan en tegelijkertijd afvalhout gebruiken voor verwarming, energie en biomassa. Bovendien kan een gezonder binnenklimaat worden gecreëerd door hout te gebruiken, ”zegt ze.

 

Bezorgdheid over vocht, brand en lawaai

Terwijl C.F. Møller Architects houten gebouwen heeft ontworpen in Zweden en Noorwegen, valt hout in Deense projecten vooral op door afwezigheid. In de afgelopen jaren heeft Lone Wiggers daarom de redenen onderzocht waarom hout niet wordt gebruikt in Deense bouwprojecten en heeft zij haar bevindingen gedeeld met politici en collega's uit de bouwsector.

“De algemene perceptie is dat houten gebouwen een reëel brandgevaar vormen, gevoelig zijn voor vocht en een slechte geluidsisolatie hebben. Alle gevallen van droogrot en schimmel schrikken mensen af. Het feit is echter dat veel houten gebouwen worden gebouwd in landen met natte en koude klimaten. ”Met slimme planning, logistieke richtlijnen voor het omgaan met de bouwmaterialen en digitale simulatie van het bouwproces, is het goed mogelijk om hout droog te houden. Wat lawaai betreft zijn goed gedocumenteerde oplossingen beschikbaar die de officiële bouwvoorschriften meer dan waarmaken ”, zegt Lone Wiggers.

Te licht voor wolkenkrabbers

Lone Wiggers benoemt met name het gebrek aan knowhow over hoge houten gebouwen. Dit is enigszins ironisch, gezien het feit dat veel van de oudere gebouwen in Kopenhagen structuren met meerdere verdiepingen zijn, gemaakt van ca. 50 %  hout en horizontale scheidingen gemaakt van houten balken met kleivulling. Maar de oude technieken van vakmanschap zijn zo goed als verloren gegaan. CF. Møller Architects is momenteel betrokken bij de bouw van circa 140.000 vierkante meter aan houten gebouwen, waaronder één van de hoogste massief houten gebouwen van Zweden in Kajstaden in Vesterås, dat zojuist is overgedragen. Lichtgewicht houten constructies boven een bepaalde hoogte worden echter blootgesteld aan de wind.

Foto: Kajstaden in Vesterås (Zweden). Copyright: C.F. Møller Architects.

“Op het gebied van hoogte is de economische sweet spot van de CLT-constructie tussen drie en 11 verdiepingen. Hoe hoger je komt, hoe meer gewicht aan de constructie moet worden toegevoegd om te voorkomen dat deze te veel zwenkt, bijvoorbeeld in de vorm van een betonnen kern of gedeeltelijke betonnen vloeren. Of, zoals in een ander gebouw met 22 verdiepingen dat we ook in Vesterås bouwen, door de onderste verdiepingen van beton te bouwen en hout voor de bovenste niveaus te gebruiken, ”zegt Lone Wiggers.

 

FEITEN: C. F. MØLLER ARCHITECTS

  • C.F. Møller Architects is één van de toonaangevende architectenbureaus in Scandinavië, die al 90 jaar bekroonde projecten produceert in de Scandinavische regio en wereldwijd.
  • Het bedrijf werd opgericht in 1924 en heeft momenteel circa. 350 werknemers.
  • C.F. Møller Architects heeft kantoren in Aarhus, Kopenhagen, Aalborg, Oslo, Stockholm en Londen.

Foto: Hybrid Tower in Vesterås (Zweden). Copyright: C.F. Møller Architects.

FOTO:
Lone Wiggers, architect en partner bij C.F. Møller Architects.