Overdekte markt in Ry

Het spoorwegstadje Ry heeft een nieuw houten gebouw - een verenigende constructie die is ontworpen om met zeer eenvoudige middelen een stedelijke ruimte effectief te definiëren.

Troldtekt Ry Torvelhal
Photo: Thomas Mølvig, architect

Soms kom je straten en pleinen tegen die om onverklaarbare redenen behoorlijk verlaten aanvoelen. Het lijkt alsof er iets ontbreekt. Iets ondefinieerbaar en verenigend, iets om karakter of identiteit toe te voegen.

Dit was in sterke mate het geval bij Stationstorvet in het kleine Deense stadje Ry in het Lake District in Oost-Jutland. Een centraal plein in het hart van de stad, maar toch verdeeld en zonder focus. In 2017 heeft de architect Jesper Danø van DANØ Arkitektur daarom de gemeente Skanderborg voorgesteld om een kleine multifunctionele markt op te richten. Een flexibele en overdekte constructie die beschutting biedt tegen zon en regen.

Archetypisch langhuis

Nu is het gebouw een charmante toevoeging aan het stadsbeeld. Het bestaat uit een eenvoudig langhuis met open gevels en een front met dwarse stroken gemaakt van zwart geverfd hout. Het is discreet en eenvoudig, maar heeft toch een zekere aanwezigheid vanwege zijn hoogte, ingetogen lijnen en zijn archetypische ontwerp.

Van een afstand wordt het idioom van Torvehallen gedempt, maar een verrassing wacht op de bezoekers die binnenkomen. De dragende constructie zelf is elegant gebouwd van gezaagd hout. Balken gemaakt van roodachtige Douglas-spar lijken op een bos met boomstammen, die elkaar kruisen om de kruinen van bomen na te bootsen. De zonneschijn die door het gebouw naar binnen schijnt, creëert een prachtig samenspel van schaduwen en wanneer het donker wordt, worden de houten constructie en de lichte Troldtekt akoestische panelen van onderaf verlicht.

Aan de zijkant langs het spoor is het gebouw gesloten, met stoelen en nissen gemaakt van multiplex. In de tweede fase van het project worden twee modules en een café toegevoegd. Ook zullen de gevels worden afgesloten met glas. Het gebouw zal ook worden aangepast zodat de gevel met uitzicht op het plein kan worden geopend en gesloten wanneer dat nodig is.