Vakantiehuis met ruwe esthetiek en elegante akoestiek

Toen Ivar en Dorthea het gezinsvakantiehuis in de zomer van 2015 overnamen, besloten ze het te slopen en een nieuwe te bouwen. Terwijl de onbehandelde lariksgevel de ruwe en Scandinavische uitstraling van het huis benadrukt, zorgt een elegante plafondoplossing met houten strips voor een fijne balans tussen akoestiek en esthetiek.

Troldtekt Sommerhus Hulsig Skagen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Op een schilderachtig perceel in het dorp Hulsig, ten zuiden van Skagen in het noorden van Denemarken, hebben Ivar en Dorthea een nieuw vakantiehuis voor het hele gezin gebouwd. Toen ze in 2015 het pand van de ouders van Ivar overnamen, besloten ze het bestaande vervallen huisje uit 1967 te slopen en een nieuw houten vakantiehuis te bouwen.

Een van de topprioriteiten voor de nieuwe eigenaren was dat hun nieuwe vakantiehuis zo onderhoudsarm mogelijk moest zijn. Daarom is de buitenkant van het gebouw bekleed met onbehandelde lariks, wat ook bijdraagt aan het creëren van een ingetogen modernistische stijl.

“Het interieur is trouw aan het exterieurontwerp van het gebouw. De muren zijn bekleed met berken multiplex platen, die zijn behandeld met vloerlak. Samen met de grote raampartijen betekent dit dat de kamers worden gedomineerd door harde oppervlakken, en daarom bevelen we de eigenaren aan om een geluidsabsorberende plafondoplossing te kiezen, ”zegt Hanne Lind-Bonderup, een architect en partner bij de architecten Tegnestuen LBB3.

Functioneel en esthetisch
Om een goede akoestiek te garanderen, kozen de eigenaren daarom voor een plafond van akoestische Troldtekt panelen in alle kamers. Houten strips werden vervolgens aangebracht aan de onderkant van de panelen, waardoor een gevoel van visuele harmonie tussen het plafond en de rest van het interieurontwerp werd gecreëerd.

“We werden geïnspireerd door een plafond dat we hadden gezien in het Nordic Watercolor Museum in Skärhamn in Zweden, met lichte stroken hout onder akoestische panelen. Tijdens een ontmoeting met onze architecten zagen we dat ze een soortgelijk houten strookplafond op hun kantoor hadden, dus besloten we de oplossing in ons vakantiehuis te repliceren. We zijn er enorm blij mee, omdat het visuele elegantie combineert met uitstekende akoestiek, "zegt Ivar.