De geest van een dichter omarmen

De Noorse schrijver en muzikant, Alf Proeysen, was één van de grootste dichters van zijn generatie. Om zijn 100-jarig jubileum in 2014 te herdenken, heeft een particulier initiatief geld opgehaald om een nieuw nationaal cultureel centrum ter nagedachtenis op te richten.

Troldtekt Prøysenhuset
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Architecten van Snøhetta kregen de opdracht om een gebouw te ontwerpen dat zowel volwassenen als kinderen zou aanspreken en tegelijkertijd een verzamelpunt voor jonge muzikanten en auteurs zou zijn. Het algemene idee voor het culturele centrum van Proeysenhuset was om Alf Proeysen te herdenken als verhalenverteller door het visuele karakter van het huis.

Het gebouw van 1.000 m² herbergt een kleine winkel, een café met een open haard en een bakoven, evenals een terras met uitzicht op de oude boerderij van Proeysen, samen met een theater voor ongeveer 200 personen. Shows zijn ook vanuit het café te zien. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling met kleinere kamers, evenals een kleine bibliotheek met Proeysen-boeken en publicaties. Om toegang te krijgen tot het centrum, worden bezoekers langs een zeer aantrekkelijke promenade door het bos geleid.

De buitenschil heeft een bekleding van behandelde grenenhouten latten, in een ongelijk patroon met kleurrijke cementvezelpanelen met een acrylafwerking. Dit zorgt voor een lichte transparantie naar de onderliggende rode gevel die zichtbaar is aan de voorzijde van het terras en bij de ingang. De sfeer van het interieur is pretentieloos met massieve houten vloeren en multiplex gefineerde muren en contrasterende geschilderde kleuren op vaste en losse meubels. Troldtekt akoestische panelen zijn overal op de plafonds geïnstalleerd om een ruisvrije, aantrekkelijke en gezonde omgeving te creëren.