Hout is altijd de eerste keuze bij White Arkitekter

Geen enkel ander materiaal biedt dezelfde combinatie van sterkte, duurzaamheid en licht gewicht als hout. Daarom kiest White Arkitekter waar mogelijk altijd hout als bouwmateriaal.

Jan Larson is architect bij White en werkt aan Frostaliden - één van de grootste projecten uit hout in Zweden. Hij legt de visie van het bedrijf uit wat betreft hout en vertelt hoe de combinatie van nieuwe voorschriften en technologieën als het startschot diende voor de groeiende trend van het bouwen van hoge, mooie gebouwen in hout.

“Kunnen we het uit hout bouwen?”

Dat is altijd één van de eerste vragen die wordt gesteld wanneer White Arkitekter aan een nieuw project begint. De laatste jaren is het deel van het beleid van het bedrijf om waar mogelijk- en indien het aansluit bij de wensen van de klant- actief houtconstructies aan te bevelen.

De reden hiervoor is het promoten van de wens om dit milieuvriendelijke en veelzijdige bouwmateriaal te gebruiken. Het is zelden moeilijk voor de architecten bij White om hun klanten te overtuigen. Naast de voordelen voor het milieu, gaat bouwen in hout goed samen met de Zweedse cultuur en de meeste mensen in Zweden voelen zich natuurlijk comfortabel in gebouwen gemaakt van hout.

“Zowel klanten als architecten willen graag meer hout in gebouwen gebruiken. Ongeveer 13-14% van de Zweedse gebouwen met meerdere woningen zijn momenteel van hout en dit aantal stijgt. We schatten dat de komende jaren 25% van het totale aantal bouwprojecten zal bestaan uit houten gebouwen. De belangrijkste reden hiervoor is de toegenomen aandacht voor duurzaamheid en het milieu, en hout is het enige materiaal dat in deze context echt een verschil kan maken, ”legt Jan Larsson uit.

 

Nieuwe voorschriften hebben het bouwen met hout nieuw leven ingeblazen

De heropleving en sterke groei die momenteel de trend van het bouwen met hout in Zweden kenmerkt, volgt een lange periode van beperkingen op. Vanwege decennia van strenge brandvoorschriften was het alleen toegestaan houten gebouwen met maximaal twee verdiepingen te bouwen, maar de bouwvoorschriften zijn geleidelijk geharmoniseerd sinds Zweden tot de EU toetrad. Tegelijkertijd hebben nieuwe bouwtechnieken de meest voorkomende bezwaren tegen het bouwen in hout geminimaliseerd - bijvoorbeeld brandgevaar, lawaai en vocht.

“Het bouwen in hout is sinds 2012 steeds meer opgekomen in Zweden. Steden en gemeentes in Zweden staan vol met goed bewaarde oude houten gebouwen, maar veel van de oude tradities uit de houtbouwkunst zijn door de jaren heen verloren gegaan. We hebben daarom inspiratie gehaald uit andere landen in Europa en dit gecombineerd met onze eigen Scandinavische designtradities om een nieuwe, unieke Scandinavische stijl in hout te creëren, ”vervolgt Jan Larsson.

In een nieuw rapport belicht het Nordic Wood in Construction Secretariaat - een initiatief van de Zweedse regering en de Nordic Council of Ministers - 25 voorbeelden van moderne, Scandinavische houtconstructiekunst. Eén van hen is Skellefteå Kulturhus, ontworpen door White Arkitekter.

Het cultuurcentrum van 25.000 m² is ontworpen om de regionale bouwtraditie te eren en omvat naast een verscheidenheid aan culturele voorzieningen een 19 verdiepingen tellend hotel gebouwd van hout en glas.

 

Een paar prachtige houten gebouwen in Skövde

Een ander mooi en inspirerend voorbeeld van moderne Zweedse houtconstructiekunst is te vinden in Skövde. Hier heeft de gemeente besloten dat 1.200 nieuwe woningen voor in totaal 4.000 inwoners in het Frostaliden-gebied moeten worden gebouwd, met hout als belangrijkste materiaal. Jan Larsson is de architect achter White's bijdrage: een paar gebouwen met acht verdiepingen met in totaal 52 appartementen.

De twee vrijstaande gebouwen zijn uitsluitend uit hout gebouwd met uitzondering van het funderingsplatform, de kelder, de kelderbalken, de liftschacht en betonnen trappen. De buitenkant is bekleed met overlappende cederhouten dakpannen die zowel een levendige uitstraling als een zeer duurzame, onderhoudsvrije gevel met een lange levensduur bieden. Het interieur is een fascinerende reis van de ruwe betonnen trap naar de lichte en open appartementen met lichte eikenhouten vloeren en massief houten wanden, die een echt natuurlijke indruk genereren.

“Het bouwproject van Frostaliden laat goed zien hoe we hout kunnen gebruiken om een gezonde en duurzame stedelijke omgeving te creëren. De gemeente bracht het pad in kaart en creëerde een eenduidig kader rondom hout. Als architect geeft dit je voldoende vrijheid om inspirerende en esthetisch mooie gebouwen te maken die niet alleen redelijk geprijsd zijn, maar ook zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, ”concludeert Jan Larsson.

WHITE ARKITEKTER - FEITEN

  • White is de naam van een architectencollectief bestaande uit 900 mensen werkzaam op 13 locaties in Denemarken, Noorwegen, Zweden en het VK.
  • Tien procent van de jaarlijkse omzet van White is bestemd voor het White Research Lab, dat praktijkgericht onderzoek verricht op het gebied van architectuur en design.
  • Als een bedrijf dat eigendom is van de werknemer, onderscheidt de White-organisatie zich door waarden zoals duurzaamheid en innovatie.

FOTO:
Jan Larson, architect bij White Arkitekter.