FAQ

Ik moet houten latten installeren voor Troldtekt platen. Hoe dicht moet ik de ruimte tussen de latten laten?

Als algemene regel geldt dat de latten moeten worden geïnstalleerd per 600 mm. Zowel langs- als dwarsrichting.  Overeenkomend met de standaardbreedte van de Troldtekt platen.

Meer informatie over de installatie.

Hoe veel schroeven moet ik gebruiken per Troldtekt plaat?

Troldtekt heeft een maximale overspanning van 600 mm, wat zich vertaalt naar de volgende aantal schroeven per paneel:

Plaatafmeting 600 x 600 mm: 4 schroeven per plaat

Plaatafmeting 1200 x 600 mm: 6 schroeven per plaat

Plaatafmeting 2000 x 600 mm: 10 schroeven per plaat

Plaatafmeting 2400 x 600 mm: 10 schroeven per plaat

Meer informatie de schroeven.

Zijn Troldtekt platen brand gecertificeerd?

Ja, alle Troldtekt producten zijn getest op brandreactie conform EN 13501:
- De brandklasse voor Troldtekt platen is B, s1, d0
- De brandklasse voor Troldtekt A2 platen A2, s1, d0.

Meer informatie over brandveiligheid.

Kan ik Troldtekt plafonds installeren in vochtige ruimtes?

Ja, Troldtekt platen kunnen worden gebruikt in vochtige ruimtes zonder problemen. We hebben vele jaren ervaring met Troldtekt plafonds in plaatsen zoals zwembaden, kleedkamers, badkamers en zomer huizen met zwembad.

Het cement in de Troldtekt platen zorgt er voor dat de houtwol in de platen niet beschadigen door vocht.

Meer informatie over duurzaamheid.

Kan ik Troldtekt plafonds buiten installeren?

Ja, het cement in Troldtekt platen zorgt dat de platen niet beschadigen door vocht. Daarom is Troldtekt zeer geschikt voor bijvoorbeeld onder dakranden en onder afdakken.

Meer informatie over duurzaamheid.

Hoe voorkom ik dat de Troldtekt platen krimpen na de installatie?

Het is belangrijk dat de Troldtekt platen acclimatiseren voor dat ze worden geïnstalleerd. Acclimatiseren betekend dat de platen moeten aanpassen aan de temperaturen en vochtigheid in de ruimte waar ze worden geïnstalleerd.

Troldtekt is volledig natuurlijk materiaal dat bestaat uit ca. 50% hout. De platen zullen daarom 'werken' om dezelfde temperatuur en vocht niveau als hun omgeving te bereiken. Daarom moet je niet beginnen met het installeren van Troldtekt voordat het gebouw voltooid is en de verwarming is aangezet.

De Troldtekt platen hebben een droogproces ondergaan voordat ze de fabriek verlaten bij Troldhede. Maar tijdens het transport of de opslag kunnen de panelen opnieuw vocht absorberen. Als u Troldtekt platen installeerd zonder voorafgaande acclimatisatie, loopt u het risico dat de panelen kunnen krimpen nadat ze zijn geïnstalleerd, waardoor er kleine krimpscheuren ontstaan.

Meer informatie over installatie en opslag.

Werpen Troldtekt platen tof af?

Nee, Troldtekt werpt geen stof af! Troldtekt heeft binnenklimaat certificeringen in de beste klassen verkregen in overeenstemming met de Deense Binnenklimaat Keurmerk (Dansk Indeklima Mærkning). Om het binnenklimaat certificaat te behalen, zijn de Troldtekt platen onder andere getest op vrijkomende deeltjes.

Meer informatie over binnenklimaat.

Kan ik mijn Troldtekt plafond verven zonder afbreuk te doen aan de akoestische eigenschappen?

Ja, Troldtekt is een van de weinige akoestische plafonds die u kunt schilderen met behulp van gewone verf op waterbasis - zonder dat de geluidsabsorberende eigenschappen verminderen.

Wilt u een bestaande plafond schilderen, kunt u een langharige verfroller of een handspuit gebruiken. Let wel op dat de open structuur van de Troldtekt platen het moeilijk maken om dezelfde uniforme dekking als klaar geverfde panelen van de fabriek te bereiken.

Meer informatie over verf.

Hoe maak ik een EI30-constructie met Troldtekt? 

U kunt een EI30-constructie maken met minimaal 25 mm Troldtekt houten betimmering en 100 mm plaatvormige steenwol (60 kg/m3), mits de steenwol iedere 300 mm is bevestigd met houten betimmering of gegloeide draad.

Meer informatie en tekening

U kunt ook een EI30-constructie maken met minimaal 25 mm Troldtekt die is opgehangen aan stalen rails (C60-systeem) en 2x50 mm steenwol (60 kg/m3). De onderste laag steenwol moet worden aangepast aan de draag- en montagerails en de bovenste laag aan de lushouders.

Meer informatie en tekening