Een podium voor wetenschap

Na uitgebreide renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden is het Experimentarium op Tuborg Havnevej in Kopenhagen heropend, met 16 interactieve tentoonstellingen en nieuwe architectuur die direct is geïnspireerd op de natuurwetenschappen en technologie.

Het nieuwe Experimentarium zit vol contrasten. De voormalige taphallen in de oude brouwerij van Tuborg herbergen het wetenschapscentrum en het originele rode metselwerk is nog steeds zichtbaar. Dit contrasteert mooi met de nieuwe vloeren die aan de voorgevel zijn bekleed met aluminium, met perforaties om patronen te creëren die zijn geïnspireerd op golfbewegingen van vloeistoffen en de windstroom.

Het gedurfde en extraverte gebouw wekt nieuwsgierigheid op, vooral wanneer u naar binnen stapt. Een centrale dubbele trap, de Helix-trap genoemd, die de vorm heeft van de strengen in een DNA-molecuul en bekleed is met koper, nodigt bezoekers uit om alle activiteiten doorheen het gebouw te ontdekken, zelfs die helemaal bovenaan de trap. Dit niveau is ook toegankelijk via de tweede hoofdtrap in het gebouw, de Vector-trap, de wiskundige uitdrukking voor een rechte lijn.

Contrasten

Er is 11.500 vierkante meter ruimte bestemd voor het publiek en Experimentarium zal naar verwachting 500.000 bezoekers verwelkomen in 2017, het openingsjaar.

Net als in een theater is daarom een groot backstage-gebied gecreëerd met een kantine, kleedkamers, creatieve werkplaatsen, kantoren, enz. Experimentarium heeft in totaal 200 mensen in dienst! Voor veel van deze faciliteiten, die zich bijvoorbeeld in de taphal bevinden, werd besloten om Troldtekt panelen te gebruiken, voornamelijk om een goede akoestiek te creëren.

De industriële, ruwe omgeving contrasteert met de nieuwe koper-, aluminium- en glaselementen, maar sluit aan bij de creatieve geest van het personeel van Experimentarium. Troldtekt is ook gebruikt in de openbare vestiaires, de winkel en voor de loopbruggen rond het dakterras. Op de grote oppervlakken, waar een kalm oppervlak nodig is om de akoestiek te dempen.

CEBRA legt uit: "We kozen voor Troldtekt omdat de structuur van de panelen overeenkomt met het ruwe gevoel dat we wilden en omdat het systeem uitneembaar is en onopvallend aan het plafond hangt. Tegelijkertijd voldoet het aan alle akoestische vereisten. "

Feiten

Project:

Renovatie en uitbreiding van het Experimentarium wetenschapscentrum in Kopenhagen, Denemarken

Architecten:
CEBRA
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101 & Grijs 202
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine kanten, K5
Bevestiging:
Met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect & Adam Mørk

Awards

Het Experimentarium museum in Hellerup, Denemarken, werd verkozen tot een van de “Beste plaatsen om te bezoeken in 2018” door Time Magazine.