Cultureel centrum met lokale roots

De nieuwe Haven van Cultuur in Gilleleje is een culturele ontmoetingsplaats voor de inwoners van de stad, ontstaan door een dialoog tussen de lokale bewoners en Skovhus Architecten.

Het complex herbergt de lokale bibliotheek, de bioscoop Gilleleje Bio en een restaurant. Het gebouw dient ook als basis voor de lokale clubs en associaties. Het cultureel centrum is geschikt voor veel verschillende typen culturele evenementen, dankzij de flexibele indeling. Zo kunnen er bijvoorbeeld kleine presentaties gehouden worden op de grote trap.

De locatie wordt gekarakteriseerd door de ruwheid van het interieur, met hoge plafonds en kamers die goed in elkaar overgaan. De overgang tussen het interieur en exterieur van het gebouw is niet duidelijk gedefinieerd, wat het gebouw een verwelkomend en neutraal gevoel geeft. De Haven van Cultuur is gelegen naast een groot winkel- en wooncomplex, en is bedoeld als plek om aan te meren en andere mensen te ontmoeten.

Zorgvuldig geselecteerde materialen

Geïnspireerd door de robuuste materialen waarvan de havens zijn gemaakt, hebben de architecten beton en hout gekozen voor de vloeren en het dek, zowel binnen en buiten. Het rustieke oppervlak geeft het gebouw textuur, terwijl de gevels, bekleed met houten lamellen gecombineerd met glas en beton, een levendige en open gevel creeëen. De bovenste verdieping van de bibliotheek heeft prachtige eiken vloeren, en de bevestigingsmaterialen zijn speciaal ontworpen om bij de architectuur te passen.

Het resultaat is een relaxte en informele sfeer die perfect is voor zowel ontspanning als concentratie. De Troldtekt akoestische panelen op de plafonds zijn gekozen omwille van hun akoestische eigenschappen, wat erg belangrijk is in dit open gebouw. In en rondom de bioscoop zijn zwarte Troldtekt akoestische panelen gebruikt voor de muren, die de ruwe en informele structuur van het cultureel centrum benadrukken.

Feiten

Project:

Haven van Cultuur (Kulturhavn Gilleleje)- cultureel centrum met bibliotheek, bioscoop, restaurant etc.- in Gilleleje, Denemarken

Architecten:
Skovhus Architecten
Klant:
EGB / Kulturhavn
Troldtekt Producten
Plafond- en wandbekleidung:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème & zwart 207
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
Doorzaktegel voor zichtbare profielen (K0-FS), rechte kanten voor zichtbaar profielsysteem (K0-S) en 5 mm schuine randen (K5) geïnstalleerd met T35 profielsysteem
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect