Alle kleine details zijn belangrijk

Het verzorgingstehuis Bavne Ager in Gilleleje in Noord-Seeland is gebouwd en ontworpen om de bewoners te voorzien in hun belangrijkste behoeftes. Het verzorgingstehuis wordt gerund door OK-Fonden. De zorg en het respect voor de bewoners, dat centraal staat in de filosofie van het verzorgingstehuis, wordt weerspiegeld in een veelheid aan functionele details - van het gebruik van kunst als bewegwijzering tot wellness in de badkamer.

Het verzorgingshuis ligt op een hellend terrein en bestaat uit 72 appartementen en een scala aan voorzieningen, waarbij de flatgebouwen zijn gerangschikt rond twee open binnenplaatsen waartoe bewoners toegang hebben. De hoofdingang bevindt zich op de begane grond en binnen is er een gezellig gemeenschappelijk café. In de zone tussen de twee flatgebouwen worden verschillende diensten aangeboden, waaronder ergotherapie, hotstone-massage, een kapper en een spa.

Een elegant glazen trappenhuis bij de ingang verbindt de verdiepingen. Als decoratief element verlengt een wand bekleed met Troldtekt Rhomb akoestische panelen de hoogte van het trappenhuis en creëert een gevoel van visuele samenhang.

Gedeelde themalounges

Het interieurontwerp is bedoeld om variatie en een gevoel van verbondenheid te creëren. In de verschillende units zijn de meubels en kleuren dus geïnspireerd op verschillende decennia. Elke unit heeft een grote badkamer, ontworpen in de stijl van een sparuimte en met verschillende kleuren en meubels.

De gedeelde lounges, die toegankelijk zijn vanuit de gangen, hebben ook een thema. In de ene lounge is het thema creativiteit, terwijl het in de andere darts is, waar een speciaal ontworpen bar bijdraagt aan de authenticiteit en zo functioneel mogelijk is. Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd in de gangen en in de lounges, waardoor een superieure akoestiek en visuele samenhang tussen de kamers wordt gewaarborgd, ondanks de vele spannende en verschillende thema's.

Maren Buchwaldt van SpaceInnovators InteriorDesign zegt:

“Het interieurontwerp is gebaseerd op de wens om een gevoel van thuis voor de bewoners te creëren, terwijl ook de werkomstandigheden voor het verzorgingspersoneel worden geoptimaliseerd. De appartementen zijn zo ruim mogelijk gemaakt, op basis van het meest effectieve gebruik van het beschikbare vloeroppervlak, terwijl veel ruimte wordt vrijgemaakt voor de gemeenschappelijke ruimtes. Door de grote erkers voelen de flats groter aan dan ze in werkelijkheid zijn.

Onze ervaring is dat de bewoners veel van hun tijd binnen doorbrengen. We hebben daarom een aantal kamers ingericht met elementen die je meestal in de buurt vindt, waaronder een zeilclub, bioscoop, jazzclub en het café in het onderling verbonden gebouw. Het idee is dat de bewoners de kamers verkennen en hopelijk activiteiten ontdekken die ze leuk vinden . Bovendien dienen de kamers als een stimulans voor meer fysieke activiteit.

In onze inspanningen om een gevoel van huiselijkheid te creëren, hebben we de gangen visueel verkort, bijvoorbeeld door Troldtekt in grote paneelformaten te gebruiken. Met panelen die de breedte van de gang overspannen, worden veel voegen vermeden om een visueel verkort effect te produceren. De verlichting neemt de vorm aan van lange, slanke armaturen die in een ‘willekeurig’ patroon zijn gerangschikt om een kantoorachtige uitstraling te voorkomen. Bovendien hebben we de plafonds in de lounges onderbroken met een verlaagde, verlichte luifel om te benadrukken dat er hier leuke dingen gebeuren. Het resultaat is een subtiele wayfinding-oplossing met signalen die op een onbewust niveau kunnen worden verwerkt zonder opdringerig te zijn. ”

Feiten

Project:
Bavne Ager verzorgingstehuis / particulier verzorgingstehuis onder het Deense 'friplejehjem' schema in Gilleleje, Denemarken
Architecten:
Arkitetkfirmaet MW A/S
Klant:
ATP Ejendomme / leased to OK-Fonden
Troldtekt Producten
Plafond- en wandpanelen:
Troldtekt en Troldtekt Rhomb akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol) en ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect / Ejendomsfoto.dk