Contrasterende architectuur voor ouderen in Gødvad

Het nieuwe verpleeghuis aan de rand van Silkeborg is een opvallend gebouw in een snelgroeiend deel van de stad. Gelegen op een prominente plaats in het landschap, is de structuur bestaande uit twee verdiepingen bijzonder opvallend. Het verpleeghuis Gødvad bestaat uit drie vrijstaande gebouwen die met elkaar zijn verbonden door gangen tussen de verschillende voorzieningen en de wooneenheden.

De gebouwen zijn ontworpen volgens een uniform principe, met zwarte leisteengevels uitgebalanceerd door witte raamsecties. Het grafische, sculpturale ontwerp wordt benadrukt door de ongebruikelijke dakvorm, die bijzonder dramatisch lijkt omdat de drie gebouwen in verschillende hoeken op de tuin zijn gericht.

Twee van de gebouwen herbergen in totaal 40 wooneenheden met een gedeelde dagbestedingsruimtes en keuken. Het derde gebouw herbergt verschillende voorzieningen voor de bewoners, en naast het bestuur is er een grote gemeenschappelijke ruimte met een hoog plafond, waar bewoners kunnen afspreken voor verschillende activiteiten en sociale bijeenkomsten. De kamer biedt uitzicht op de tuin en het omliggende platteland.

Akoestisch plafond met verlichting

De tuin verbindt de gebouwen met het omringende landschap. Een reeks kleine tuinen stimuleert korte wandelingen in de buitenlucht of langs de gangen die de gebouwen met elkaar verbinden, vanwaar er een mooi uitzicht op de tuinen en het landschap is. De doorgangen strekken zich uit naar de buitentrappen / -liften en kunnen worden omschreven als overdekte buitenruimten.

Grijze cementplaten afgewisseld met glas bieden bescherming tegen wind en weer. Door het gevarieerde gebruik van materialen worden de doorgangen onafhankelijke elementen die buiten de gebouwen vallen, afgewisseld als ze zijn tussen de binnenkant en de buitenkant. De overgangen tussen de glas- en cementplaten laten de doorgangen ook korter lijken en lijken meer op binnenruimtes.

Troldtekt akoestische panelen met Wave verlichting helpen ook bij het creëren van een warmere sfeer in de lange kamers en in het trappenhuis, waardoor de harde akoestiek die met de harde materialen samenhangt, wordt verzacht. Troldtekt akoestische panelen met geïntegreerde verlichting zijn geïnstalleerd in alle doorgangsgebieden, zowel binnen als buiten. Op deze manier ondersteunt Troldtekt een architectonisch ontwerp dat bijzondere nadruk legt op het vervagen van de overgang tussen de binnen- en buitenomgeving.

Dineren met een goede akoestiek

De architecten schmidt hammer lassen (SHL) hebben met succes een comfortabele akoestiek geïntegreerd in de dagbestedingskamers van het verpleeghuis. Een goede akoestiek is ook nodig in de gemeenschappelijke ruimtes met hoge plafonds, waar overdag veel verschillende soorten activiteiten plaatsvinden. De architecten hebben gekozen voor Troldtekt akoestische panelen in naturel crème, fijn, met geïntegreerde ronde verlichting. Op deze manier onderscheiden de doorgangen en open ruimtes zich door verschillende soorten verlichtingsarmaturen (in de doorgangen langwerpig en in de dag kamers rond). De uitzondering is de grote hal, waar lampen aan het hoge plafond hangen.

Het verpleeghuis Gødvad is een ingenieus, opwindend complex dat een zeer positieve indruk achterlaat. Het biedt een verscheidenheid aan charmante ervaringen, zoals kleine lichtbronnen bij de dag kamers in de gebouwen en alle verschillende materialen die de zintuigen prikkelen.

Feiten

Project:
Gødvad verpleeghuis, Silkeborg, Denemarken
Architecten:
schmidt hammer lassen architecten
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Fijn (houtwol 1,5 mm)
Verlichting:
Troldtekt Wave verlichting (langwerpig en rond)
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect