Othello zorgcentrum

Een circulaire oplossing geïnspireerd door het Globe Theatre in Londen reduceert het geluidsniveau in het Othello zorgcentrum in Fredericia. Het opvallende gebouw biedt alle bewoners uitzicht op de binnenplaats.

Een speciale architectonische ervaring die prachtig geïntegreerd is in een bosgebied dichtbij het centrum van Fredericia. Het circulaire zorgcentrum Othello dankt haar naam aan het beroemde Globe Theater in Londen. De twee gebouwen zijn allebei rond met in het geval van het zorgcentrum een beschutte binnenplaats, die het lawaai van de nabijgelegen ring beperkt.

Ronde vorm sluit lawaai uit

-De locatie tussen het treinspoor en de binnenste ringweg betekent een hoop lawaai. In samenwerking met de ingenieurs en aannemers zijn we uitgekomen op een ronde vorm, wat een vrij unconventionele oplossing is voor het lawaaiprobleem. Het cirulaire vloerplan is dus geen kwestie van formalism maar een noodzakelijkheid, end us puur pragmatisme. Tegelijkertijd volgt het de mooie vorm van het bos en is het een opvallend icoon voor het gebied, zegt de architect lb Valdemar Nielsen, MAA van Cubo Architecten A/S.

Simpel en gevarieerd

De laagste van de zes verdiepingen lijkt transparanter met grote raampartijen afgewisseld met gesloten donkere gevelsecties. Op de begane grond ligt een café, kantoren en een grote kantine, terwijl een gang de verdieping verdeelt in een buitenste- en binnenste cirkel.

De vijf andere levels zijn nagenoeg identiek en bevatten accommodatie-units en gemeenschappelijke ruimtes. In bijna alle gemeenschappelijke ruimtes verzekert Troldtekt een comfortabele akoestische omgeving, en de donkere akoestische panelen hebben ook een visueel verenigend effect.

Balkons als grote troef

-We hebben geprobeerd een levendig centrum te creeeren zonder het gewoonlijke institutionele gevoel. Er zijn geen lange, rechte gangen maar een gevarieerde ruimtelijke indeling, die constant een uitzicht biedt op de binnenplaats. Dit maakt het makkelijk om je weg te vinden, ook al is het gebouw vrij groot. Vanuit elke gemeenschappelijke ruimte is er toegang tot een groot balkon, dat uitkijkt op de ruime binnenplaats. De balkons zijn een grote troef voor de bewoners in hun dagelijks leven, zegt lb Valdemar Nielsen.

Feiten

Project:
Othello zorgcentrum in Fredericia, Denemarken
Architecten:
Cubo Architecten A/S
Klant:
Gemeente Fredericia
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel grijs
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten, K0, geïnstalleerd met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto's
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Foto's:
Thomas Mølvig, architect