Circulaire stroom creeërt openheid en helderheid

Bij aankomt in het nieuwe psychiatrische ziekenhuis in Vejle worden bezoekers verwelkomd door een aantrekkelijke, twee etage hoge façade bekleed met gebronsde aluminium panelen. De horizontale lijnen en ronde gevels geven het gebouw een uitnodigende en pretentieloze uitstraling dat geen indruk hoeft te maken door grootte of hoogte. Het is in feite een erg groot complex dat 17400 vierkante meter bedekt, maar dit wordt pas duidelijk als je het opwindende interieur gaat ontdekken.

Arkitema Architecten beschrijft de algehele archirectuur als volgt:

Het psychiatrisch ziekenhuis omvat een cluster van acht gebouwen, gebaseerd op een circulaire stroom die onder andere de administratieve- en werknemersfaciliteiten bevat. Deze slimme combinatie van ziekenhuisgebouwen en de functionele en administratieve unit vormen een gesloten ring die een open en transparant psychiatrisch ziekenhuis verzekerd.

Scandinavisch oog voor detail

De foyer is een prachtig geproportioneerde ruimte met hoge gebouwen en een informele sfeer. De organisch gevormde muren en informatiebalie’s zijn bekleed met lichte houten strips. Aan het plafond hangt een grote en moderne kroonluchter die speciaal werd ontworpen voor het gebouw door de kunstenaar Signe Guttormsen, die ook verantwoordelijk was voor het kleurenschema en artistieke decoratie doorheen het gehele complex.

Vanuit de foyer kun je in verschillende richtingen gaan en langs een bewegende loopbrug het gedeelte vinden dat je wil bezoeken. Op elk punt heb je uitzicht op de binnenplaats die perfect is voor een rustmoment in een veilige omgeving. Het sterke verband tussen de binnen- en buitenkant betekent ook dat er een goede en interessante speling is van het daglicht.

Het Scandinavische oog voor detail is overall zichtbaar. Een erg mooie sporthal is slechts een van de vele uitstekende faciliteiten, maar de prioriteit is altijd geweest om kwalitatieve materialen te gebruiken die goed samengaan. Lichte stenen, onbehandelde houten strips, grijze Troldtekt akoestische panelen en rode linoleum vloeren creëren een goede mix van indrukken die de zintuigen prikkelen.

Zonnepanelen warden geïnstalleerd op de platte daken boven de binnengangen en de afdelingen hebben groene levende daken. Een extra speciaal kenmerk is de 200 meter lange passage die op zuilen rust en het complex met het bestaande ziekenhuis verbindt.

Feiten

Project:
Nieuwe psychiatrisch ziekenhuis in Vejle, Denemarken
Architecten:
Arkitema Architects
Klant:
DEAS
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Grijs 202
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm, K5, geïnstalleerd met Troldtekt schroeven
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Fotos:
Thomas Mølvig, architect

Awards

Highly Commended (2e plaats) in de Healthcare categorie bij WAN Awards 2018.

European Healthcare Design 2018 Award in de categorie Mental Health Design