Sensorische orangerieën bij Solgaven

Solgaven in Valby, Kopenhagen, is een zorginstelling speciaal voor blinden en slechtzienden. De architectuur en het interieur van het complex zijn daarom ontworpen om bewoners te ondersteunen in hun dagelijks leven, zodat ze zich thuis voelen in het gebouw en gemakkelijk hun weg kunnen vinden.

Elke zorginstelling bestaat uit 25-34 appartementen verdeeld over twee verdiepingen. Dit wordt weerspiegeld in het kleurenschema. De begane grond is zandkleurig, de volgende twee verdiepingen hebben groene muren, deuren en vloeren, en de twee daarna gele vloeren en blauwe vloeren. De kleuren zijn bedoeld om het buitenleven te imiteren en vertegenwoordigen zand, gras, zon en lucht.

Ruimtes met dubbele hoogte verbinden vloeren met dezelfde kleur, wat bijdraagt aan een sterk gevoel van samenhang en ruimtelijkheid in het gebouw. Een trap verbindt de twee verdiepingen en is ook bedoeld voor blinden en slechtzienden om te oefenen met traplopen. De drie kamers met dubbele hoogte zijn ingericht als oranjerie met planten in zowel verhoogde bakken bij de trap als groeiend op de muren, die een dubbele hoogte hebben met houten strips. Hoge ramen zorgen voor aangenaam natuurlijk licht in de gemeenschappelijke ruimte en bieden uitzicht op de stad in het noorden en het zuiden.

Grafische muur

Eén muur is bekleed met houten strips om een verticale tuin te creëren en de tegenoverliggende muur met Troldtekt Rhomb is geverfd in tinten die overeenkomen met het kleurenschema van de respectieve verdiepingen.

Zo bestaat de blauwe Troldtekt Rhomb-muur uit verschillende tinten blauw om een decoratief grafisch element te produceren dat vanaf beide verdiepingen kan worden ervaren. Tegelijkertijd zorgen de Troldtekt Rhomb panelen, samen met de lange gordijnen, voor akoestische regulatie, waardoor de oranjerieën comfortabel zijn om in te verblijven.

Voor de twee betrokken architectenbureaus, CUBO en Force4, is wayfinding een verbindend principe van het interieurontwerp dat is opgenomen in bijvoorbeeld het gebruik van kleuren en materialen op een manier die alle zintuigen activeert.

Feiten

Project:
Solgaven – een zorginstelling in Valby, Denemarken
Architecten:
CUBO en Force4
Klant:
Stad Kopenhagen
Troldtekt Producten
Wandpanelen:
Troldtekt Rhomb akoestische panelen
Kleur:
Speciale kleuren
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect