Architectuur met geïntegreerde zorg

Nabij Tistrup in West-Jutland werd een aantrekkelijk zorgcentrum gebouwd met 24 residentiële units en gemeenschappelijke faciliteiten. De lange gelijkvloerse verdieping, met discreet geïntegreerde zonnepanelen op het dak, is ontworpen met goed geproportioneerde gevels en een breed palet aan pastelkleuren, die mooi passen bij het platte open landschap.

Het interieur heeft een erg effectieve lay-out, waarbij de bewoners gegroepeerd zijn in drie units rondom de gemeenschappelijke ruimtes, zonder lange saaie gangen. Hier kunnen de bewoners en het personeel genieten van verschillende “straten”, waardoor het lijkt op een klein dorp en gemakkelijk toegang biedt tot alle faciliteiten.

Het was belangrijk om de faciliteiten veilig en ongecompliceerd te maken. Ook werd er een huiselijke sfeer gecreëerd, waardoor bewoners een gemakkelijke overgang ervaren van hun kamers naar de gemeenschappelijke ruimtes. Glazen muren zorgen voor een gevoel van transparantie en openheid, met gemakkelijke toegang tot de buitenplaatsen en tuinen.

Er werd ook aandacht besteed aan het creëren van een geluidloze omgeving. De vloeren in de gemeenschappelijke ruimtes zijn bedekt met linoleum, dat het geluid van voetstappen dempt en een perfecte ondergrond vormt voor rolstoelen. De plafonds zijn bekleed met vierkante Troldtekt akoestische panelen in ultrafijne vezelstructuur. In wit geverfd, zorgen de panelen voor een kalmerend en samenhangend oppervlak doorheen het zorgtehuis. Als aangenaam contrast hebben de grote vergaderruimte en eetruimte hoge plafonds, waar er lichte houten strips bovenop de zwart geverfde Troldtekt panelen werden geplaatst.

Het is duidelijk dat het Tistrup zorgcentrum werd gecreëerd door architecten die de behoeftes en wensen van de ouderen helemaal begrijpen. Dit is een soepel opererend, aantrekkelijk en erg praktisch zorgcentrum, ontworpen voor het gemak van zowel de bewoners als het personeel.

Feiten

Project:

Tistrup zorgcentrum met 24 residentiële units en gemeenschappelijke faciliteiten, Denemarken

Architecten:
Architectenbureau Frost Larsen A/S en  H. Lindquist Architecten
Klant:
Gemeente Varde
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit en zwart geverfd
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol) en fijn (houtwol 1,5 mm)
Randafwerking:
K0-FS (met rechte kanten) + T24 profiel systeem en K0 (met rechte kanten) voor montage met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Foto:
Thomas Mølvig, architect