Ristorante DaVinci

De stijlvolle gebouwen aan de waterkant waarin vroeger de stadsbibliotheek gehuisvest was, zijn nu het domein van een populair Italiaans restaurant. Daarvoor was echter eerst een uitgebreide renovatie en restyling noodzakelijk waarbij de originele houtwolcementen plafondplaten echter behouden zijn gebleven.

Sinds 2006 is het restaurant op deze geweldige locatie in de haven van Hadsund gevestigd. Davinci ristorante biedt zijn gasten naast Italiaanse haute cuisine-gerechten, ook een fantastisch uitzicht over het water. Vroeger was hier dus de openbare stadsbibliotheek gevestigd, die veeleer de honger van mensen naar kennis dan naar voedsel stilde.

Toentertijd was davinci ristorante ook al een populair etablissement in de autovrije winkelstraat van de stad. Aangezien er echter plannen waren om de activiteiten uit te breiden met meer feesten en externe catering, was er meer ruimte nodig. De eigenaar had wel oog voor de mogelijkheden die de locatie in de haven bood.

Een saai uitgangspunt

De architect, ontwerper en eigenaar van het designbureau Bønnelycke MDD, Henrik Bønnelycke, kreeg de uitdagende taak om het enigszins saaie openbare gebouw tot een uitnodigend restaurant te transformeren. De eerste uitdaging was de fysieke staat van het gebouw: scheuren in en schade aan de fundering moesten hoognodig hersteld worden. De reparatie van de verborgen gebreken bleek veel geld te kosten en slokten een groot deel van het renovatiebudget op. De tweede uitdaging bestond erin om het gebouw van een nieuw karakter en een aantrekkelijke charme te voorzien. 

Vaak levert het een verrassend resultaat op als je bij de renovatie een aantal oorspronkelijke elementen kunt behouden. In dit geval was er echter niets om in stand te houden. Wanneer het een prachtige bibliotheek uit de jaren dertig van de vorige eeuw zou zijn geweest, dan lag de zaak heel anders. Ons uitgangspunt was een eenvoudige bakstenen gevel versierd met turquoise diagonalen in een echte jaren tachtig-stijl”, vertelt Henrik Bønnelycke.

Volledige makeover, met uitzondering van de plafonds

Binnen moest alles vervangen en opnieuw ontworpen worden met het oog op de nieuwe functie van het gebouw. Dat betekende onder andere nieuwe vloeren, toiletten, meubels, een andere inrichting en met name het installeren van twee nieuwe keukens. In dat verband heeft de architect besloten om de centraal geplaatste keukens als twee afzonderlijke kubussen te ontwerpen, als twee kleine structuren in het hart van het gebouw.

Het gebouw bestaat uit drie parallelle vleugels met aflopende daken. Dat betekent dat er veel vierkante meters plafond zijn. Deze waren al bekleed met Troldtekt-platen. Die platen zijn in wezen het enige wat na de renovatiewerkzaamheden behouden is gebleven. “Troldtekt is een goede manier om een fantastische akoestiek te creëren – die oplossing werd ons hier gelukkig in de schoot geworpen”, aldus Henrik Bønnelycke.

Feiten

Project:
Ristorante DaVinci in Hadsund, Denemarken
Architecten:
Bønnelycke MDD
Klant:
Bønnelycke MDD
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen behouden van bestaand gebouw. Matzwart gespoten bij renovatie.
Tekst & Foto’s
Tekst:
Publico
Foto’s:
Thomas Mølvig, architect