Innovatieve werkomgeving op de DGNB Platinum-gecertificeerde Alnatura Campus

Met het nieuwe hoofdkantoor in Darmstadt, Duitsland, heeft Alnatura, het groeiende bedrijf voor biologische producten, nieuwe normen gesteld op het gebied van hedendaagse bedrijfscultuur en duurzaamheid. De Duitse Sustainable Building Council (DGNB) heeft het nieuwe hoofdkantoor de hoogste onderscheiding toegekend: Platinum.

Op een indrukwekkende totale oppervlakte van 55.000 m2, in het zuidwesten van Darmstadt, heeft het bedrijf een innovatieve campus opgezet als een site voor recreatie, leren en interactie. De campus beschikt ook over een geïntegreerde Waldorf-kleuterschool, een vegetarisch restaurant, een biologische winkel en een avonturenterrein en is een voorbeeld van een werknemersvriendelijke en klantvriendelijke werkomgeving.

Het kantoorgebouw met drie verdiepingen, ontworpen voor ongeveer 420 van de 3.000 werknemers van 'de beste werkgever van Duitsland', is echt uniek. De nieuwe werkomgeving heeft een fascinerende eenvoud en natuurlijke esthetiek en voldoet aan de strengste eisen met betrekking tot organische en duurzame materialen. Dr. Christine Lemaitre, Managing Director van DGNB, legt uit dat de DGNB-certificering van de campus gebaseerd is op het feit dat Alnatura met deze nieuwe werkomgeving een toekomstgericht, kwalitatief hoogstaand gebouw heeft gecreëerd. De focus ligt zowel op het milieu en de mensen als op economische efficiëntie op de lange termijn. '

Het complex, ontworpen door de architecten uit Stuttgart van haascookzemmrich Studio 2050, heeft een oppervlakte van 13.500 m2 en een buitengevel van klei. Een ander uniek kenmerk is 's werelds eerste geothermische wandverwarming die in het gebouw is geïnstalleerd. Een ondergronds kanaal circuleert goed lucht uit het aangrenzende bos en elektriciteit wordt opgewekt door een groot fotovoltaïsch systeem op het dak.

Dankzij de houten dak structuur met grote ruiten en de transparante voorgevels baden alle niveaus van het gebouw in daglicht. Trappen, bruggen en loopbruggen creëren verbindingen en benadrukken het open, ruime karakter van het gebouw. Schuine dak secties omringen de binnenplaats zonder de ruimte te beperken. Dankzij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in combinatie met structurele maatregelen, ligt het energieverbruik van het bijna CO2-neutrale gebouw ongeveer een derde lager dan de eisen van de huidige Duitse energie-efficiëntieregeling (ENEV).

Vergaderruimten kunnen indien nodig worden gescheiden met behulp van geluidsisolerende gordijnen. Bovendien zijn er open keukens op alle niveaus, die door de cross-functionele teams kunnen worden gebruikt als ontmoetings- en discussieplekken.

Een optimale akoestiek wordt gewaarborgd door het geluiddempende plafond van houten lamellen, houten kozijnen en de micro-geperforeerde bekleding van de kernwand. Bovendien werden hoogwaardige Troldtekt akoestische panelen gebruikt in het restaurantgedeelte. Ze zijn volledig gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en cement en zijn daarom bijzonder duurzaam, terwijl ze ook zorgen voor een gezond binnenklimaat en effectieve brandbeveiliging.

Feiten

Project:

Nieuwbouw Alnatura Working Environment, Darmstadt, Duitsland

Architecten:
haas cook zemmrich STUDIO2050, Freie Architekten PartG mbH, Stuttgart
Klant:
Alnatura Foundation, Bickenbach
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Grijs 208
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Dipl.-Ing Olaf Wiechers
Foto:
Dipl.-Ing Olaf Wiechers

Certificaat

Het nieuwe hoofdkantoor van Alnatura, het bedrijf voor biologische producten in Darmstadt, kreeg van de Duitse Sustainable Building Council (DGNB) de hoogste platinastatus.