BBC televisiecentrum in Londen

Het BBC TV-centrum in Wood Lane, Londen, is internationaal bekend voor vele jaren aan televisie output. Een groot deel van het interieur werd opnieuw ontworpen door HOK architecten, de verbouwingen werden uitgevoerd door de BDL groep, een van de grootste aannemers gespecialiseerd in droge afbouw in het Verenigd Koninkrijk. Dit alles werd voltooid in 2015.

HOK heeft een werkplek gecreëerd specifiek ontworpen om de productiviteit te verhogen, de kosten te verlagen en duurzaamheid te verbeteren. Het is een open en flexibele omgeving die 1200 medewerkers herbergt en die samenwerking tussen verschillende functiegroepen stimuleert.

Het HOK design team heeft een industrieel thema toegepast gedurende het hele herontwikkelingsproces en de interne structuur en leidingen blootgesteld gelaten. Royale vloer-tot-plafond hoogtes worden uitgebalanceerd door vooraf bepaalde afgesloten delen van de ruimtes, die het open karakter van de ruimtes benadrukken maar toch de richtlijnen op iedere verdieping behouden.

Om meer ruimte te creëren verwijderde de ontwerpers alles uit de kern van het gebouw, waaronder de vier liftschachten die vervangen warden door een centrale spiraaltrap. Deze wordt door de meerderheid van de mensen gebruikt als hun hoofdroute en verbindt de zes kantoorverdiepingen, wat een visuele link creëert tussen de niveaus. Een lichtrijk atrium is ook gelegen in de kern van het gebouw, wat een focuspunt creëert waar medewerkers kunnen samenkomen.

Een van de belangrijkste factoren was om lawaai de minimaliseren en echo te verminderen, om een aangename en kalme omgeving te garanderen in de grote ruimtes. De oplossing was hoog kwalitatieve Troldtekt akoestische panelen gebruiken op de plafonds en de koof rond het cirkelvormige atrium. De panelen werden geplaatst op houten latten aan de onderkant van de betonnen vloeren. Vóór het vastmaken werden de panelen in fijne structuur gespoten in de fabriek van Troldtekt, in een lichtgrijze kleur.

Over het uiteindelijke project zegt BDL managing surveyor Elliot Bryant, “We merkten dat deze panelen erg gemakkelijk te installeren waren en waren onder de indruk van de akoestische prestaties en aantrekkelijke, uniforme look”.

Feiten

Project:
BBC Televisie Centrum in Londen, UK
Architecten:
HOK architects
Troldtekt Producten
Plafond type:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Grijs 202
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Tekst & Foto’s
Foto’s:
Paul Grundy