Gemeentelijk administratiegebouw voor 1.040 werknemers

Slechts een paar generaties geleden was Gellerup een kleine boerderij met velden, ten westen van Aarhus. In de jaren zestig maakte Oost-Jutland een aanzienlijke groei door en er werd een visionair, door een architect ontworpen, wooncomplex gebouwd met flatgebouwen, een winkelcentrum, zwembaden, een kerk en een hotel. Allemaal in beton.

Geluidsabsorberende cementgebonden houtwolpanelen van Troldtekt worden vaak gebruikt als akoestisch plafond in commerciële gebouwen
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Echter, zoals zoveel wijken elders in de wereld, werd de buurt na een aantal jaren gedomineerd door ernstige sociale problemen en raakte in verval.

Nu wordt Gellerup getransformeerd. Verschillende van de grote flatgebouwen zijn gesloopt en gemeentelijke werkplaatsen zijn naar het gebied verhuisd. 'Blixens' - een nieuw administratiegebouw - is één van de meest onderscheidende en bevindt zich op het hoogste punt met een prachtig uitzicht op het zuiden.

Blixens is een heel groot gebouw. Van buitenaf domineert het gebouw de buurt niet, vanwege het grote aantal bestaande woonblokken in Gellerup. Bovendien wordt het kolossale volume doorbroken door de verspringende gevels, wat zorgt voor een sculpturale en gevarieerde verschijning.

Ruw en industrieel

Binnenin wordt al snel duidelijk dat het een werkplek is voor meer dan 1.000 mensen. De ruimtes met een hoog plafond doen het zelfs groter aanvoelen dan het in werkelijkheid is. Nieuwe perspectieven dienen zich aan om elke hoek en als je denkt dat je alles hebt gezien, sta je ineens in een enorm atrium met groene planten en loungemeubels.

De materialen sluiten goed aan bij de tijdgeest. Ruw en industrieel, afgewisseld met zachte secties in gerecycleerde baksteen of panelen gemaakt van gerecycled hout. Troldtekt akoestische panelen passen op natuurlijke wijze in het interieur, en hun textuur ondersteunt het verhaal van een duurzame kantooromgeving anno 2019.

>>Lees meer over Café Europa, gelegen in het kantoorgebouw Blixens