Duurzaam bouwen met hout

Door ingrijpende renovaties en moderniseringen is een voormalige goederenhal in Remagen (Duitsland) getransformeerd tot een modern kantoorgebouw.

Hoe tover je een gelijkvloerse bakstenen hal om tot een kantoorgebouw met een prettige werksfeer? De planners van Mertens Architecten BDA en Herres & Pape Architecten weten het antwoord. Op een oppervlakte van 830 vierkante meter hebben ze een uniek kantoorlandschap gecreëerd, dat ondanks zijn grootte rustig en geconcentreerd werken mogelijk maakt.

Hout staat centraal

Aangezien de opdrachtgever een ingenieursbureau is dat gespecialiseerd is in houtbouw en hout een bijzonder duurzaam materiaal is, is het geen verrassing dat het werd gekozen als hoofdmateriaal voor zowel het interieur als het exterieur van het project. Aan de buitenkant zorgt een dynamische verticale balkenstructuur ervoor dat de zeer energiezuinige houten gevel van de hal vitaliteit en creatieve innovatie uitstraalt. Tegelijkertijd gaat het terug naar bijna 100 jaar geleden - de tijd dat het vrachtemplacement werd gebouwd en gebouwen over het algemeen uit hout werden opgetrokken.

De oude bakstenen muren binnen zijn bewaard gebleven. Ze dragen het gewicht van de historische dakconstructie. Deze combinatie van metselwerk en donkere balken zorgt voor een aangenaam rustieke sfeer.

Kamerboxen zorgen voor meer rust in het kantoortuin

De drie zelfdragende houten en glazen kamerboxen in het midden van de ruimte passen naadloos in het totale ontwerp. Ze herbergen functionele ruimtes en vergaderruimtes, een kitchenette en individuele en stille werkruimtes. Het ontwerp van de boxen omvat verschillende houtsoorten en is op sommige plaatsen voorzien van glazen wanden die doorlopen van de vloer tot aan het plafond. Deze zorgen voor een meer open gevoel in de boxen, waardoor stille werkruimtes worden gecreëerd in het open kantoor.

Extra werkplekken bevinden zich langs de grote ramen aan weerszijden van de ruimte en worden gescheiden door zwarte scheidingselementen. Deze worden aangevuld met zwarte kantoormeubelen en beuken parketvloeren. Naast houten akoestische elementen, passen de Troldtekt akoestische panelen in naturel crème op natuurlijke wijze in het algehele ontwerp. Content end

Feiten

Project:
Ombouw van een oud vrachtterrein tot kantoorgebouw, Remagen, Duitsland
Architekten:
Design / Exterior, Mertens Architekten BDA, Bad Neuenahr; Design / Interior, Herres & Pape Architekten PartGmbB, Salmtal
Klant:
PIRMIN JUNG Deutschland GmbH, Remagen
Troldtekt producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Ultrafijn (1.0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Olaf Wiechers, architect
Foto:
Olaf Wiechers, architect