Van industriegebouw tot kantoorruimte

In de haven van Odense vindt een proces plaats waarbij voormalige industriële gebouwen geleidelijk worden omgebouwd tot kantoorruimte en een nieuw leven krijgen. Het is een veeleisende transformatie, maar wel een die uitzonderlijke panden oplevert.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in kantoorgebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Vastgoedontwikkelingsbedrijf Olav de Linde, dat vastgoed heeft in zowel Aarhus als Odense, staat bekend om zijn werk met oudere gebouwen. Waar anderen het gebouw zouden slopen, ziet het bedrijf potentieel in de historische setting en proberen zij het verhaal van een locatie te waarborgen.

In Odense is de voormalige molen nu de thuisbasis van een aantal bedrijven met volstrekt unieke kantoorruimte. Geen twee verdiepingen zijn hetzelfde, en overal in de interieurs vindt u architectonische details en overblijfselen van de oorspronkelijke structuur en zijn functie.

Het vervangen van de ene functie door een andere onder hetzelfde dak geeft de plek een speciale identiteit die moeilijk te creëren is in een nieuw gebouw. Hier, vanaf Møllekajen, is het uitzicht op de waterkant en de stad een extra kenmerk, en de grote ramen voorzien de kantoren ook van veel natuurlijk licht.

Patina en precisie

Het ruwe industriële gebouw is zorgvuldig bewoonbaar gemaakt met stevige eiken vloeren, goed gebouwde trappenhuizen, glazen wanden en witgeschilderde Troldtekt akoestische panelen in secties op de plafonds. Het is duidelijk dat de Troldtekt plafonds niet tot het oorspronkelijke gebouw behoren, maar zijn toegevoegd als precieze oppervlakken die een verbeterde akoestiek bevorderen. De witte kleur van de plafonds dient als een aantrekkelijk contrast met de beton-grijze muren.

Olav de Linde heeft ook een extra penthouse verdieping toegevoegd om het gebruik van functionele architectuur voort te zetten. Wat de buitenkant betreft, staat het klassieke witgeschilderde gebouw in scherp contrast met de verder vervallen wijk. Naast het penthouse en de zonwering zijn er ronde ramen toegevoegd aan de noordgevel, een knipoog naar de witte Bauhaus-stijl.