Een rustiek eerbetoon aan het havenfront

Het is altijd een goed teken als architecten en engineers een gebouw dat ze zelf hebben ontworpen kiezen voor hun eigen hoofdkwartier. Dit garandeert nagenoeg een uitstekende locatie, kwaliteitsmaterialen en -bouw en een uitgesproken architectuur. Het gebouw fungeert niet alleen als thuisbasis voor de architecten maar is ook een duidelijk voorbeeld van hun vermogen om een visie te transformeren in een driedimensionale realiteit.

Pakhusene (de pakhuizen) aan de waterkant van het nieuwe Aarhus Ø district, werd ontworpen door AART architecten, die een kantoor hebben op de bovenste verdieping met een magnifiek uitzicht op de stad en baai. De drie hoge gebouwen liggen niet helemaal in lijn met elkaar, maar omdat ze opvallen in de omgeving is het gemakkelijk om ze als één geheel te beschouwen. Als het eenmaal af is zal Pakhusene bestaan uit vijf gebouwen met een totale vloeroppervlakte van 36.000 m2.

Zowel commercieel als residentieel gebruik

Het hoogste gebouw – met 10 verdiepingen- is een flexibel, commercieel gebouw, dat een grote variëteit aan bedrijven accommodeert. Op de begane grond bevindt zich een fitnesscentrum met sauna, alsook de gedeelde cafetaria van het gebouw en een koffiebar. De twee torenblokken bevatten goed geproportioneerde flats bewoond door de eigenaren, die ook toegang hebben tot sommige faciliteiten in het commerciële gebouw.

De waterkant is nog steeds in ontwikkeling, maar tot nu toe werden er alleen residentiële gebouwen gebouwd. Dit kan leiden tot een onbalans in de pogingen om een bruisend stadsdistrict te creëren. De “winnen door te delen” aanpak is daarom een welkome innovatie in Aarhus Ø.

De buitenmuren zijn gemaakt van zwartbruine bakstenen. Pakhusene zal daardoor op den duur mooier oud worden dan de omliggende witte betonnen gebouwen. Het interieur is over het algemeen sober. Betonnen oppervlakken, zichtbare installaties en plafonds bedekt met naturel grijze Troldtekt akoestische panelen met fijne structuur. Er is daardoor voldoende strekking voor de verschillende huurders om de ruimtes te meubileren naar hun eigen smaak en wensen.

Feiten

Project:
Pakhusene aan de waterkant van het nieuwe Aarhus Ø district
Architecten:
AART architects
Klant:
Havne Invest
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Natuurel grijs
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Tekst & Foto’s
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Foto's:
Thomas Mølvig, architect

Certificaat

Pakhusene zijn DGNB Gold gecertificeerd.