Stijlvol design in de rechtszaal

Akoestische panelen van Troldtekt's Tilt Line ontwerpoplossing zijn geïnstalleerd in het districtsrechtbankgebouw van Wuppertal.

Het indrukwekkende neoklassieke rechtbankgebouw in Wuppertal (Noordrijn-Westfalen, Duitsland), gebouwd rond een binnenplaats en voltooid in 1854, is één van de oudste gerechtsgebouwen van Duitsland. Bedacht door Carl Ferdinand Busse, een student van de invloedrijke architect Carl Friedrich Schinkel en directeur van de Bauakademie Berlin, werd de architectuur van het gebouw ontworpen om de transparantie en openheid van de rechterlijke macht te weerspiegelen.

Aan het begin van de 20e eeuw is aan het complex een gerechtsgebouw toegevoegd, dat is gelegen op het zogenaamde 'Court Island' aan de rivier de Wupper, gevolgd door een nieuwbouw van zes verdiepingen in 2005.

De rechtszaal

Eén van de belangrijkste kamers in het gerechtsgebouw is – niet in de laatste plaats vanwege de grootte – de rechtszaal. Het werd in 1943 na bomaanslagen op het gerechtsgebouw volledig door brand verwoest en werd in de naoorlogse periode opnieuw opgebouwd, net als het hele gerechtsgebouw. Verdere verbouwings- en renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd in 1971 en een andere uitgebreide renovatie vond plaats in 2003 en 2004.

Tilt line als ontwerpelement

Sinds 1955 is één van de meest opvallende elementen in de gemoderniseerde rechtszaal - die nu voldoet aan de nieuwste veiligheids- en mediatechnologie-eisen - het grote mozaïek met het oordeel van Salomo van de Wuppertaler kunstenaar Adelheid Horschik, dat prominent op de witte muur achter de rechterbank.

Langs de zijwanden van de rechtszaal zijn akoestische elementen van de Tilt Line ontwerpoplossing geïnstalleerd om het optische effect van gesimuleerde ruggen van bestandsmappen te creëren. De naturelkleurige elementen omlijsten op een kunstzinnige manier de bruine deuren en een deel van de flatscreens. De bijpassende radiatoren zijn onopvallend in kleine nissen in de wandbekleding geplaatst, wat creatieve flair en stijl toevoegt aan de lineaire elementen die het ontwerp van de kamer structureren.

Feiten

Project:
Rechtszaal voor rechtbank Wuppertal, Duitsland
Architekten:
Martin Hebgen, Architectuur en historisch behoud, Duisburg
Klant:
De deelstaat Noordrijn-Westfalen, Ministerie van Justitie, Düsseldorf
Gespecialiseerd bedrijf:
J. Brinkmann Bauunternehmung GmbH, Essen / Oberhausen
Troldtekt producten
Akoestische panelen:
Troldtekt tilt line
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Olaf Wiechers, architect
Foto:
Oliver Edelbruch