Kantoor voor Vilhelm Lauritzen Architecten

Enkele jaren geleden waren de nieuwe kantoren van Vilhelm Lauritzen Architecten niet meer dan een leeg omhulsel dat stilstond in de tijd. Het was slechts een grote open ruimte op de eerste verdieping van een prominente locatie, in Sundmolen, Nordhavn, in de haven van Kopenhagen. Het bestond enkel uit een onverwarmde opslagruimte die ramen, airconditioning en toiletten nodig had.

De architecten wilden zoveel mogelijk van de ruwe look behouden, die zo kenmerkend is voor de havengebouwen. Bijgevolg werd de betonnen vloer behouden, nadat het een lichte oppervlaktebehandeling gekregen had, terwijl de bestaande zuilen en muren wit werden geverfd. De eerder gesloten façades werden opengemaakt met grote ramen, die maximale lichtinval garanderen.

De werkplekken zijn voornamelijk geplaatst naast de façades, wat de werknemers een uitzicht geeft over het havenbassin en het stadscentrum. De verdeelde kern van het gebouw is opgedeeld om verschillende functies te dienen, zoals een grote modelwerkplaats, archieven, vergaderingen, kopiëren, opslag, toiletten en een keuken met aansluitende kantine.

Het originele plafond en de liggers waren oorspronkelijk bedekt met Troldtekt panelen, wat betekende dat de ruimte altijd een verassend goede akoestiek genoot, ondanks de betonnen vloer en muren. Omdat de architecten de goede akoestiek en de textuur wilden behouden en optimaliseren, werd het bestaande plafond bedekt met nieuwe Troldtekt panelen en geïntegreerde stripverlichting. De liggers werden ook gepolijst en wit geverfd.

Helena Lindgren MAA, die verantwoordelijk was voor het interieurontwerp van de ruimtes, zegt “We hebben gemerkt dat de akoestiek extreem goed is doorheen de kantoorruimte. Gedurende het hele proces was het heel belangrijk voor ons om een goede werkomgeving en een prettige akoestiek te creëren, aangezien er veel mensen in een grote open ruimte samen zijn”.

Feiten

Project:

Nieuw kantoor voor Vilhelm Lauritzen Architecten in Kopenhagen, Denemarken

Architecten:

Vilhelm Lauritzen Architecten

Klant:

Vilhelm Lauritzen Architecten

Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen met licht fittings van Anker & Co
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Tekst & Foto's
Tekst:
Thomas Mølvig, architect MAA
Foto's:
Thomas Mølvig, architect MAA