Natuur alom bij KinderNaturGarten

Het is letterlijk natuur alom bij het nieuwe KinderNaturGarten in Darmstadt. Het elliptische, één verdieping-tellende gebouw, met een groen dak en een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 maakt deel uit van de innovatieve Alnatura-campus in het zuidwesten van de stad.

Naast de openbare Waldorf-kleuterschool bevat het perceel van in totaal 55.000 m2 een nieuw hoofdkantoor van de biologische Duitse kruidenier en een vegetarisch restaurant, evenals een biologisch winkelcentrum en een themapark.

De KinderNaturGarten biedt plaats aan maximaal 88 kinderen. Het belangrijkste kenmerk van de Waldorf-onderwijsinstelling is de dagelijkse interactie met de natuur. Om deze reden heeft elk van de vijf groepen directe toegang tot de tuin, die ongeveer 3.300 m2 beslaat. Er is nog een groene ruimte op de binnenplaats die aansluit op de drie belangrijkste gebieden voor primair gebruik; groepsruimtes, de multifunctionele ruimte en de administratie. De gebieden zijn aangelegd in overeenstemming met de baan van de zon, van oost naar west. De groepsruimtes en de polyvalente ruimte bevinden zich bijvoorbeeld in de zuidelijke halve cirkel van het gebouw, terwijl de administratie en de foyer evenals de plantenkamer zich in de noordelijke halve cirkel bevinden.

Elke groep heeft zijn eigen slaapzaal, wasruimte, garderobe, keuken en eetgedeelte. Er zijn ook aparte lounge- en recreatieruimtes, evenals een grote multifunctionele ruimte met speciale bewegingselementen, die ook beschikbaar is voor cursussen voor ouders en kinderen.

Bij het bouwen van de volledig toegankelijke KinderNaturGarten gaven de planners voorrang aan natuurlijke en hernieuwbare materialen zoals hout, klei en linoleum. In het lichte gebouw voegen houten kasten en meubels van beukenhout en els een aangename geur toe aan de kamer. De vloeren zijn gewaagd rood, terwijl de gordijnen zonnig geel uitstralen. De wanden vormen een aanvulling in natuurlijk wit.

De Troldtekt akoestische panelen, die creatief zijn ontworpen als aanvulling op de houten meubels, zorgen voor een gastvrije sfeer. Gemaakt van het natuurlijke materiaal hout en cement, gewonnen uit Deense minerale bronnen, zijn de panelen een bewezen duurzame akoestische oplossing met unieke geluidsabsorberende eigenschappen en zorgen tegelijkertijd voor een gezond binnenklimaat.

Feiten

Project:
Alnatura KinderNaturGarten, nieuwbouw, Darmstadt
Architecten:
haas cook zemmrich STUDIO2050, Freie Architekten PartG mbH, Stuttgart
Klant:
Alnatura Foundation, Bickenbach
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt structuur schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Dipl.-Ing Olaf Wiechers
Foto:
Dipl.-Ing Olaf Wiechers