Geometrische vormen creëren gevoel van eenheid

Een compact en geometrisch gebouw was het antwoord op de uitdagingen van een klein perceel en de wens om energie te besparen. Het was ook de springplank voor de duidelijke identiteit van het gebouw en de gevarieerde volgorde van ruimtes.

Het kinderdagverblijf Drivhuset ligt in een oudere woonwijk en is ontworpen om de schaal van aangrenzende woningen te matchen met de gevouwen daken en bakstenen gevel. Een brede gang die leidt naar de gemeenschappelijke ruimte en die de gehele lengte van het gebouw beslaat, dient als ruggengraat en referentiepunt, zowel voor de babykamers op de begane grond als de kleuterkamers boven.

De vele ramen in de gemeenschappelijke ruimte zorgen voor een sterk gevoel van verbinding met de speeltuin buiten, en de ruimte wordt van bovenaf verlicht via dakramen, waardoor een aangename binnen sfeer wordt gecreëerd. De gemeenschappelijke ruimte is twee verdiepingen hoog en biedt toegang tot veel van de aangrenzende kamers. Daarom is aandacht besteed aan de akoestiek, met Troldtekt plafondpanelen en houtstroken op geselecteerde wanden.

Margrete Grøn, een architect bij Henning Larsen Architects, zegt dat de speciale geometrie van het gebouw met het schuine dak en de gevarieerde kamers als een geheel moet worden gezien. Het gebruik van Troldtekt op alle plafonds versterkt de geometrie en identiteit van het gebouw.

Margrete Grøn noemt bovendien het voordeel van het ontbreken van een verlaagd plafond voor Troldtekt, waardoor verlies van plafondhoogte wordt voorkomen. De akoestiek is buitengewoon goed, zowel in de gemeenschappelijke ruimte met hoog plafond als in de kleinere kamers, wat een grote bijdrage levert aan het welzijn van iedereen en het huiselijke gevoel van de instelling. 

Feiten

Project:
Kinderdagopvang "Drivhuset" (The Hothouse) in Valby, Denemarken
Architecten:
Henning Larsen Architects A/S
Klant:
Stad Kopenhagen
Troldtekt Producten
Plafond type:
Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur:
Wit 101 & zwart 207
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerkingen:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect