Ruimte voor spel

Het ontwerp van de kleuterschool Børnehuset Himmel og Hav (Hemel en Zee) is gebaseerd op een sterk architectonisch idioom dat de binnen- en buitenomgevingen prachtig integreert. Het vormt een samenhangend geheel met veel verschillende soorten kamers en ruimtes en volop speelruimte!

Dakspanen van rode klei zijn gebruikt om alle gevels van de kleuterschool te bekleden en zijn in veel opzichten een geschikt materiaal. De aangrenzende gebouwen – een kerk en een school – zijn opgetrokken uit traditionele rode baksteen, waardoor de nieuwbouw er goed in opgaat. Shingles is een robuust materiaal en zorgt er ook voor dat de schaal van het gebouw als kleiner wordt ervaren dan het in werkelijkheid is. Net als het stapelen van grote stenen, zijn de elementen waaruit de kleuterschool bestaat, gecentreerd rondom het 'Rode Plein', het middelpunt van de instelling. De kleinere units bieden ruimte om buiten te zijn, zowel op als rond het gebouw.

Veel typen ruimtes

Binnen voelen de ‘bakstenen’ niet aan als elementen die de ruimte onderbreken, maar als een manier om de functies te verdelen zodat het gebouw helder en rationeel wordt. De ruimtes voor de baby- en kleuterschool zijn bijzonder ruim door hun indeling en het daglicht dat vanuit verschillende richtingen binnenstroomt. De garderobekamers zijn zo groot dat er ook ruimte is voor de kinderen om te spelen en activiteiten te ondernemen. De kleuterschool heeft een goede ruimtelijke doorstroming, wat bijdraagt ​​aan de positieve sfeer doorheen het hele gebouw. Witte Troldtekt akoestische panelen zijn op alle plafonds gemonteerd als een terugkerend materiaal en dragen bij aan het aangename binnenklimaat.

Naast de dagverblijven heeft de kleuterschool zijn centrale Rode Plein, dat voor alles wordt gebruikt, van kinderyoga tot carnavalskostuumsparades. De ruimte is grafisch gedecoreerd met een silhouet van de skyline van de stad en kleine huisjes met ramen. Vanaf hier loop je door naar een bewegingsruimte, waar kinderen kunnen spelen met schuimkussens en andere motorische spelactiviteiten. Deze ruimte is ook zeer onderscheidend met zwarte Troldtekt plafonds en een combinatie van zwart geverfde en met fineer beklede muren. Daglicht is hier dominant, met grote ramen die een panoramisch uitzicht bieden op verschillende kompaspunten.

Feiten

Project:
Børnehuset Himmel & Hav / Den Røde By in Skovlunde, Denemarken
Architecten:
RUBOW arkitekter A/S
Klant:
Gemeente Ballerup
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101 & zwart 207
Structuur:
Extreem fijn (0,5 mm houtwol) en ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5 en K5-FN
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect