Nieuw vakantiehuis met levend dak en eenvoudige lijnen

In een vakantiegebied in Saltum, in Vendsyssel in de regio Noord-Jutland, vinden we een nieuw gebouwd, door een architect ontworpen vakantiehuis. Het huis ligt in een schilderachtige omgeving omringd door duinen en is ontworpen om het licht en de natuurlijke omgeving binnen te laten.

Ruw, wild en eerlijk. De onstuimige Noordzee en de omliggende gebieden trekken toeristen, zwemmers en vakantiehuiseigenaren aan. Op een hellend, onbebouwd stuk land in Saltum, Vendsyssel,  ligt het nieuwe vakantiehuis van het echtpaar Hejne en Helle Jensen verborgen. Toen het oorspronkelijke gebouw uitgebreid gerenoveerd moest worden besloot het paar het te slopen en in plaats daarvan opnieuw te bouwen.

Het nieuwe vakantiehuis is ontworpen door architect Terkel Bundgaard om de natuurlijke omgeving elegant te weerspiegelen.

- We zijn echt enthousiast over het resultaat. Het eindresultaat was eigenlijk de allereerste schets die de architect maakte, maar we werden meteen verliefd op de minimalistische look, zegt vakantiehuiseigenaar Hejne Jensen.

Tegenpolen trekken elkaar aan
Het huis van bijna 100 vierkante meter met één verdieping beslaat drie kamers, een badkamer en een grote open keuken-woonkamer. Binnenin creëren gele bakstenen vloeren en Troldtekt akoestische panelen een minimalistische uitstraling, die wordt onderbroken door zwarte panelen, de donkere bakstenen schoorsteen en de grijze keuken.

- De materiaalkeuze is eenvoudig en elegant, waardoor een smaakvolle samenhang wordt gecombineerd met stijlvolle contrasten. De baksteenlook wordt op verschillende plaatsen in het huis weerspiegeld en hout speelt ook een cruciale rol, zegt Hejne Jensen.

Voorbeelden hiervan zijn de wanden bekleed met lichte houten planken en de buitenkant met houten panelen.

Eén met de natuur
Alle daken moeten wettelijk bekleed zijn met gras of turf in het gebied waar het nieuw gebouwde vakantiehuis zich bevindt. Daarom wilde het echtpaar ook dat de buitenkant van het huis de natuurlijke omgeving weerspiegelde. Met zijn warmte behandelde grenen buitenkant en patio's en grote raampartijen die een duidelijk zicht bieden op de prachtige omgeving, is dat gelukt.

- Het is een genot om in de zomer buiten op de grote patio's te zitten, alsook om in de winter te genieten van het uitzicht van binnenuit, zegt Hejne Jensen.

Het echtpaar kon het oude vakantiehuis slechts een paar maanden per jaar gebruiken vanwege vocht, daarom genieten ze nu dubbel van hoe gemakkelijk het is om hun nieuwe vakantiehuis te verwarmen - ongeacht het weer en de tijd van het jaar.

- Kortom, we hebben nu een vakantiehuis waar we willen verblijven. Het is zowel mooi als comfortabel, wat deels te danken is aan de akoestische plafonds van Troldtekt. Ze zorgen voor een goede akoestiek en dragen bij aan een gezond binnenklimaat, zegt Hejne Jensen.

Feiten

Project:
Vakantiehuis in Saltum, Denemarken
Architecten:
Terkel Bundgaard
Klant:
Hejne en Helle Jensen
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S