Modern huis met mooi, natuurlijk licht

In Vordingborg op Zuid-Zeeland staat een charmant huis met grote ramen waardoor het licht het hele jaar door kan binnenstromen. Het huis is het resultaat van een grondig renovatieproject, dat is uitgevoerd met respect voor de lokale bouwstijl.

Wanneer de zon eindelijk in het vroege voorjaar verschijnt, haasten de meesten van ons zich naar buiten om te genieten van de eerste langverwachte zonnestralen. Dit is niet het geval voor  Christian Damgaard en zijn vrouw. Het echtpaar woont met hun twee kinderen aan de rand van Vordingborg in Zuid-Zeeland, dicht bij de bossen en het strand. Hier hebben ze een sombere villa uit de jaren ‘50 getransformeerd in een modern functionalistisch huis met prachtig natuurlijk licht dat het hele jaar via de ramen naar binnen stroomt.

“Na de aankoop van het huis hebben we er een jaar aan gewerkt om het te renoveren. Het was een grootschalig project en nu zijn het eigenlijk alleen de buitenmuren die overblijven ', zegt Christian Damgaard.

Hij is timmerman en bouwtechnicus en heeft een groot deel van het huis zelf ontworpen en gebouwd. De woning bestaat uit een keuken / woonkamer met uitzicht op velden, evenals een bijgebouw met slaapkamers en een badkamer. Er is ook een kelder, die de familie in totaal iets meer dan 200 vierkante meter leefruimte geeft. Dankzij de dakhelling en de grote ramen is er een heel speciaal licht in het huis.

Respect voor de omgeving
Er is veel aandacht besteed aan het ontwerp van het huis en de materialen om ervoor te zorgen dat alles in harmonie is met de omgeving.

“Het is belangrijk voor ons dat ons huis persoonlijk is, maar dat het ook goed past bij de aangrenzende huizen. Daarom hebben we de gevel eenvoudig gehouden, maar met een beetje een randje ', zegt Christian Damgaard.

De gevel is op plaatsen bekleed met warmte behandeld grenenhout, dat ook wordt gebruikt op de grote patio op het zuiden, waar enkele treden dienst doen als zitplaatsen. Het interieur van het pand wordt gekenmerkt door zijn eenvoud. Veel van de bestaande muren werden tijdens de renovatiewerkzaamheden afgebroken om grote, lichte kamers met hoge plafonds te creëren. Alleen het verschil in niveaus tussen het huis en de uitbreiding en de lichtblauwe keukenkasten vallen op in het verder minimalistische huis.

Platte oppervlakken vereisen goede akoestiek
Al vroeg in het bouwproces besloot het paar Troldtekt akoestische panelen op de plafonds te installeren.

“Als je een lichte en volledig gladde parketvloer hebt, moet je echt aan de akoestiek denken. Daarom hebben we de plafonds in alle kamers bekleed met akoestische Troldtekt panelen. Het zorgt voor een zeer goede akoestiek en een uitstekend binnenklimaat. Troldtekt panelen zijn ook uiterst eenvoudig op maat te zagen en te installeren - veel makkelijker dan gipsplaat en vilt. Dat was belangrijk, omdat ik het zelf zou gaan doen ”, zegt Christian Damgaard.

Feiten

Project:
Gerenoveerde villa uit de jaren ’50 in Vordingborg, Denemarken
Klant:
Familie Damgaard
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101 en naturel crème
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
mm schuine randen, K5
Bevestiging:
Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S