Grootschalig laboratorium

Het nieuwe gebouw voor onderzoeksfaciliteiten binnen beton- en materiaalonderzoek is van DTU Civiele Techniek, een DTU-afdeling die beschikt over meerdere gebouwen op Campus Lyngby, ten noorden van Kopenhagen.

De nieuwbouw past goed tussen de andere gebouwen op het glooiende terrein. De architectuur is rationeel en strak, maar toch gekenmerkt door talrijke fijne betonnen en stalen details. Een gebouw dat naar buiten toe de functionele eisen van het laboratorium uitstraalt, maar ook laat zien hoe een goed begrip van materialen kan leiden tot elegante oplossingen.

Een hoge, centrale hal vormt het centrum van het gebouw, waar onderzoekers en studenten zich kunnen bezighouden met grootschalig en ongedwongen ontwikkel- en testwerk. Vanuit de hal is er toegang tot kleinere laboratoria, werkplaatsen, kleedkamers en opslagfaciliteiten, die de vorm aannemen van betonnen doosachtige constructies op de binnenplaats of ondergronds zijn geplaatst. De hoofdentree, die zich boven het vloerniveau van de hal bevindt, heeft voorzieningen die primair bedoeld zijn om studenten te laten samenkomen.

Open en verbonden

Vanaf het bovenste niveau is het mogelijk om te volgen wat er in de hal gebeurt en de transparantie tussen de twee niveaus en de verschillende functies is een onderscheidend architectonisch kenmerk van Gebouw 130. Een betonnen zit-trap met houten treden verbindt de twee niveaus . Ook is het mogelijk om van hieruit in de hal te kijken en vice versa.

Door het hele gebouw weerspiegelt de materiaalkeuze een harmonieus evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek. Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen zijn geselecteerd vanwege hun geluidsabsorberende eigenschappen en geïnstalleerd op het plafond van de hal en de bovenste wandoppervlakken, evenals in de talrijke laboratoria. Bovendien worden de lichtgrijze Troldtekt panelen gebruikt als een verbindend element tussen alle laboratoria en zorgen ze ervoor dat werknemers een werkomgeving hebben waar de akoestiek centraal staat.

Feiten

Project:
DTU gebouw 130, Lyngby Campus, Denemarken
Architekten:
Christensen & Co
Klant:
DTU
Troldtekt producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Grijs 202
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen - K5, 5 mm schuine randen en sponning en groef - K5-FN, rechte kanten - K0
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven en Troldtekt T-profielsysteem
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Awards

Genomineerd voor schoolgebouw van het jaar 2021.