De creatieve fabriek

FlowFactory ligt aan de Haderslev-haven en past goed in de voormalige industriële omgeving met haar kenmerkende architectuur en grondstoffen. De locatie aan het water is ten volle benut waardoor deze nieuwe onderwijsinstelling daglicht heeft in overvloed.

De interieurarchitectonische oplossingen zijn opmerkelijk, het ontwerp geïnspireerd op technische en industriële gebouwen. FlowFactory maakt deel uit van het centrum voor volwasseneneducatie VUC Syd in Haderslev in Zuid-Jutland en biedt een twee jaar durend hoger voorbereidend (HF) -programma dat zich richt op creatieve, digitale oplossingen. Het gebouw is strak georganiseerd rondom een atrium, voornamelijk ingenomen door de elegante hoofdtrap. Op de begane grond bevindt zich het enige projectgerichte HF-programma van Denemarken, waar de nadruk ligt op digitale creativiteit en ondernemerschap, terwijl het e-learningcentrum van VUC Syd zich op de eerste verdieping bevindt. De tweede verdieping herbergt een zeer flexibele werkzone die is gericht op innovatieve processen en samenwerking tussen de onderwijssector en het bedrijfsleven. Het hele gebouw is ontworpen om flexibel en modern leren mogelijk te maken. Vanaf elke verdieping is er toegang tot een groot terras of een dakterras. De school ontving de Schoolgebouw van het Jaar Award 2017 vanwege haar fysieke faciliteiten en omgeving, die het leren ondersteunt en creativiteit bevordert in het werk van de studenten.

Structuur in het plafond
FlowFactory valt op door het ingenieuze interieur. De educatieve omgeving is informeel, met veel verschillende soorten werkplekken. Planktafels met hoge krukken bestaan naast gestoffeerde muurbanken met permanent geïnstalleerde computers. Studenten kunnen in grote of kleine groepen werken, of zelfstandig. Torben Sørensen, architect en partner bij ZENI Arkitekter, zegt dat de akoestiek een hoge prioriteit had bij het ontwerpen van het interieur. Een bijzonder kenmerk is het ontwerp van het plafond, dat geluid absorbeert en een visueel element levert dat zorgt voor zowel structuur als ritme. Hier zijn Troldtekt akoestische plafonds gecombineerd met Troldtekt baffles in de vorm van panelen die op gelijke afstanden aan hun zijkanten zijn opgehangen. De baffles werden op locatie gemaakt op basis van een sandwichconstructie bestaande uit een triplexplaat tussen twee halve Troldtekt panelen. De extra Troldtekt panelen en de openingen tussen de opgehangen baffles verhogen de geluidsabsorptie aanzienlijk. De openingen worden goed gebruikt voor hangende verlichting, ventilatie en andere elementen die het plafondoppervlak doorgaans verstoren. De Troldtekt baffles hebben een hoek aan de uiteinden en voegen een verdere structuur toe aan het plafond.

Feiten

Project:
FlowFactory, VUC Syd, Haderslev, Denemarken
Architecten:
ZENI Architetcs A/S
Klant:
VUC Syd
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)en Fijn (1,5 mm houtwol)
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
K0, K5 en K5-FN, geïnstalleerd op T35 profielsysteem
Baffles:
Troldtekt baffles, op maat gemaakt
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Awards

Winnaar van de Schoolgebouw van het Jaar Award 2017.