De perfecte plaats om te leren

Modern, levendig en met een unieke charme; het organisch ontworpen nieuwe gebouw voor de Gotthard-Müller School in Filderstadt, ten zuiden van Stuttgart, is indrukwekkend.

Het vijf verdiepingen tellende, barrièrevrije gebouw op de Bernhäuser Campus beslaat bijna 6200 vierkante meter en beschikt over 85 ruimtes voor bijna 500 kinderen en jongeren in de lagere-en brede school. Het nieuwe gebouw, gepland en uitgevoerd door Behnisch Architecten in Stuttgart, is omgeven door balkons en beschikt over een ruim groen dakterras, verbonden aan de kunstkamers op de bovenste verdieping, waardoor het een open, pittige en uitnodigende uitstraling heeft.

De centraal gelegen agora verbindt de brede school met de aangrenzende middelbare school en is door de uitnodigende sfeer ideaal als locatie voor feesten en vergaderingen. Het uitgestrekte terrein is voorzien van veel bloembakken met zitgelegenheid en doet denken aan een Grieks amfitheater.

Overspoeld met licht, open en kleurrijk

In het nieuwe gebouw, dat overspoeld wordt met licht en voorzien is van open trappen, een kantine en bibliotheek, zijn er naast zogenaamde ‘leerhuizen’ ook veel specialistische ruimtes. In tegenstelling tot de meeste scholen zijn deze zo gestructureerd dat er altijd twee klaslokalen zijn die via open en vloeiende overgangsruimtes via een groepsruimte met elkaar verbonden zijn. Brede gangen zijn ontworpen als 'leerpaden' met tal van nissen en bieden een aantal retraite-opties voor leerlingen.

Heldere lentekleuren zoals geel, groen en oranje op de bovenste verdiepingen zorgen voor een ontspannen, feel-good sfeer en dienen als oriëntatie doorheen het gebouw. Oranje geeft de basisschool aan, groen staat voor de brede school en geel staat voor gemeenschappelijke ruimtes. Neutrale kleuren duiden de ruimtes op de begane grond aan zoals de keuken, administratie, specialistische kamers, een bijkeuken en de kantine. De kleuren komen ook terug op de gevel van de nieuwbouw.

Akoestische panelen maken deel uit van het algehele ontwerp

De ontwerpers gebruikten Troldtekt akoestische plafondpanelen om te voldoen aan de speciale eisen van de klant voor optimale akoestiek in de klaslokalen en ruime kantine. Hun natuurlijke kleur past perfect bij de warm-gele vloeren, kleurrijke muren en talrijke houten elementen.

Feiten

Project:
Gotthard-Müller lagere- en brede school, Filderstadt, Duitsland
Architekten:
Behnisch Architekten, Stuttgart
Klant:
Gemeente Filderstadt
Troldtekt producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Extreem fijn (0.5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Accessories:
Troldtekt inspectieluik
Tekst & Foto
Tekst:
Olaf Wiechers, architect
Foto:
Olaf Wiechers, architect, David Matthiesen