Moderne leeromgeving voor iconische school in Kopenhagen

De school Holbergskolen in Kopenhagen is volledig gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke bouwstijl uit 1953. Het resultaat is een complex met gemoderniseerde kamers en leerruimtes en een gezond binnenklimaat.

De educatieve principes van vandaag hebben geleid tot de renovatie van Holbergskolen, onder leiding van KANT arkitekter. De renovatie werd uitgevoerd met respect voor de bestaande architectuur, terwijl er ook een moderne draai aan werd gegeven.

De school heeft 600 leerlingen (jaar 0 tot 9) en de school bleef open tijdens de uitgebreide renovatie. Het doel was om een multifunctionele leeromgeving te creëren die voldoet aan de verschillende behoeften van de kinderen, waaronder spelen, leren en ontspanning.

Respect voor bestaande architectuur
De school is ontworpen door de Deense architect Carl H. Nimb in 1953, die ook het stadhuis van Frederiksberg in Kopenhagen heeft ontworpen. Het was daarom belangrijk om elementen van de oorspronkelijke bouwstijl te behouden. De karakteristieke bakstenen gevel en pannendaken zijn onder andere onaangetast, terwijl aan de binnenkant verwijzingen zijn behouden naar kleuren en materialen die typerend zijn voor de scholen van Kopenhagen in die tijd - zoals de opvallende grijze linoleumvloeren.

Ruimtes voor activiteiten
Om tegemoet te komen aan de leerprincipes van vandaag, zijn kleine ruimtes gecreëerd voor groepswerk en zijn de meubels en interieurs licht, eenvoudig en uitnodigend.

Het schoolplein is geüpgraded met een aantal spannende buitenfaciliteiten, evenals de twee sporthallen van de school, die nu een breed scala aan activiteiten bieden. Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd in de sporthallen en aangrenzende kleedkamers, wat bijdraagt aan een goede akoestiek en een gezond binnenklimaat.

Esthetische aandacht voor detail
Holbergskolen is één van de vijf projecten die genomineerd is voor de prestigieuze School Building of the Year Award 2019. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nohrcon-conferentie over de scholen en leerruimtes van de toekomst. De jury zegt over de nominatie:

- Over het algemeen is er veel gedaan om het schoolgebouw met respect voor het oorspronkelijke gebouw te ontwerpen. Dit zien we terug in de keuze van vloeren, ramen en plafonds. De renovatie wordt dus gekenmerkt door een sterk esthetisch gevoel, aandacht voor detail en keuze van materialen en kleuren die passen bij de functies, vereisten en dagelijks gebruik van de school.

Feiten

Project:
Holbergskolen in Kopenhagen, Denemarken
Architecten:
KANT arkitekter
Klant:
Byggeri København
Troldtekt Producten
Plafond- en wandpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème en wit 101
Randafwerking:
Rechte kanten, K0
Structuur:
Extreem fijn (0,5 mm houtwol) + ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
KANT/Jonathan Weimar

Awards

Holbergskolen heeft de prestigieuze "Schoolgebouw van het Jaar 2019."gewonnen.