Nieuw schoolgebouw stimuleert communicatie en openheid

Een leuke plek voor basisschoolleerlingen om te leren: het nieuwe gebouw van de Ludwig Weber School in de wijk Sindelfingen in Frankfurt (opgericht in 1973), ontworpen door Behnish, de architecten uit Stuttgart. Dit gebouw combineert met succes een ruim interieur met een uiterlijk dat niet buitenmaats oogt.

Afgezien van het onderscheidende ontwerp van de bovenste twee verdiepingen, die oplopen in terrassen boven de begane grond, heeft het nieuwe basisschoolgebouw een opvallende hout-aluminium gevel die zowel aantrekkelijk als uitnodigend is dankzij het kamerhoge raam en de houten elementen. Bovendien past het geheel perfect in zijn omgeving.

Met een vloeroppervlak van ongeveer 4.000 vierkante meter is er voldoende ruimte voor de ongeveer 200 studenten en hun docenten om zich te bewegen in het vrije, open schoollandschap, dat open communicatie stimuleert en tegelijkertijd gemakkelijk te navigeren is.

De hoofdingang leidt direct naar het hart van het gebouw. Vanuit de foyer, die door een groot rond dakraam met daglicht wordt overspoeld, leiden twee in elkaar grijpende trappen naar de twee eveneens luchtige en lichte verdiepingen met elk vier klaslokalen en groepsruimten. Alle kamers hebben toegang tot de omliggende terrassen, die dienen als vluchtroutes en recreatieruimtes.

De bibliotheek en de IT-afdeling bevinden zich in het centrum, vlakbij de trappenhuizen. Vanuit het schoolkantoor en de administratieve ruimtes op de eerste verdieping kunnen docenten ook de inkomhal en de speeltuin in de gaten houden. Op de tweede verdieping is er een ruim terras, dat wordt gebruikt als ‘groen klaslokaal’.

Bijzonder aan het nieuwe schoolgebouw is dat de sporthal met één veld, die in het gebouw is geïntegreerd en dankzij de grote ramen met natuurlijk licht wordt overspoeld, nu rechtstreeks vanuit de foyer toegankelijk is. Op de begane grond bevindt zich ook de kantine met een volledig uitgeruste keuken. Dit gebied komt uit op de 4000 vierkante meter grote speeltuin, die veel ruimte biedt om te ravotten en te spelen, evenals voldoende ruimte om zich terug te trekken.

Om te voldoen aan de hoogste eisen voor optimale akoestiek in de sportfaciliteiten en klaslokalen, werden Troldtekt akoestische panelen geïnstalleerd in het nieuwe schoolgebouw. De akoestische panelen zijn volledig gemaakt van de natuurlijke materialen hout en cement en zijn dus niet alleen zeer effectief wat betreft geluidsabsorptie maar ook duurzaam. Tegelijkertijd zorgen de houtwolpanelen voor een gezond binnenklimaat, zorgen ze voor een effectieve brandbeveiliging en passen ze perfect in de structuur en vormgeving van de ruimte.

Feiten

Project:

Nieuw gebouw voor de Ludwig Weber basisschool in Frankfurt am Main, Duitsland

Architecten:
Behnisch Architekten Partnerschaft mbB, Stuttgart
Klant:

Magistraat van de stad Frankfurt am Main

Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Extreem fijn (0,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5, en rechte kanten, K0
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Dipl.-Ing Olaf Wiechers
Foto:
Dipl.-Ing Olaf Wiechers